Jak na věc


zavařování pečené kachny

Martinské rohlíčky bez kynutí i klasické recepty na martinské rohlíky s makovou či ořechovou náplní

    Dobrý den, Juchelkovi, děkuji za milá slova. Přečetla jsem Váš příspěvek doma nahlas a setkal se s pochopením. Taková „muka“, o kterých jste se zmínili, také dobře známe. Kolikrát člověk musí alespoň kus okurky zakousnout, aby nepodlehl myšlence „Když ne kačena, tak tedy chleba se sádlem…“ Zdravím do Ostravy – a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
    Zdobení je výborná zábava a také průprava do života pro děti. Upečte jim korpusy a pak bez nebezpečí popálení je nechte zdobit. Bude je to bavit celé hodiny.
    Naprosto senzační je na zavařování elektrický zavařovací automat, kde nalijeme vodu, nastavíme sterilovací teplotu a délku zavařování. Automat sám již potom zvedá teplotu na námi nastavenou hranici, a jak ji dosáhne, začne odpočítávat čas, po kterém se sám vypne a je hotovo - viz foto.|
    U nás na vsi sice nemáme čínskou restauraci, kde bychom si mohli dát kachnu po pekingsku, ale zase tu máme Hlouškovy. Chovají mimo jiné kachny na prodej ze dvora. Říkáme jim „bio“, ale jen v úvozovkách. Nikdy jsem se nezajímala, zda mají nějaký certifikát bio kvality. Ale vidím, že se kačkám dobře daří: mají travnatý volný výběh, koupaliště na potůčku, zrní, a tak. Pan Hloušek je profík a chovu kachen rozumí.


Zeleninový salát s olivami a rajčaty

    Možná se vám v minulosti stalo, že vám někdo naservíroval špatně dochucené, nedobré granule, při jejichž konzumaci jste museli sehrát divadlo, aby hostitelé nepoznali, jak moc vaše chuťové buňky trpí. Pokud k tomuto skutečně došlo, měla by od vás soja dostat ještě jednu šanci. Ona totiž za kuchařovo amatérství nemůže. Vše o soje se dozvíte ZDE.
    A teď se přiznám. Když jsem jejich kachnu koupila poprvé, myslela jsem, že je zkažená nebo co. Vůbec se nepodobala kachnám, které jsem kupovala ve městě, a to jsem někdy zašla i do drůbežářské speciálky. „Ta kachna je nějaká žlutá…“ chtělo se mi zanaříkat. Ještě štěstí, že jsem se ovládla. Kačka totiž vyhlížela přesně tak, jak správně chovaná a živená kachna vypadat má, teď už to vím.
    Pěkně vybarvená kačenka :) Moc se mi líbí nápad podlévat červeným vínem, vsadím, se že pečínka chutnala víc divoce. Žemlové knedlíky vypadají jednoduše na přípravu a drží krásně tvar - vyzkouším :))
    Říkám na rovinu, je to piplačka. Práce spíš ženská. Ale slyšela jsem vyprávět i o jednom muži, který doma kachnu dočišťuje. (A nebo to bylo, že dočista obere všechny kůstky z kachní pečínky?)


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Podávat je můžeme s chlebem a hořčicí, nebo s bramborovou kaší, bramborem, nebo hranolky. Karbanátky kupodivu nejsou oproti normálním karbanátkům nijak mastné, a zvláště s chlebem a hořčicí jsou rychlé a chutné jídlo.|
    Když při kontrole vidím, že se už maso odděluje od kostí, sundám poklici, zvýším teplotu na 250 a asi 20 minut peču, dokud není kůže vypečená do křupava.
    Nesmíme očekávat, že nám chovatel prodá zrovna takové holátko, jaká vycházejí ze zpracovatelských linek drůbežářských velkovýroben. Domácí kachna „ze dvora“ sice bude oškubaná, ale ne úplně dočista – to by se pak muselo odrazit na ceně. Takže ze všeho nejdřív vezmeme malý špičatý ostrý nůž nebo „technickou“ pinzetu a kačku čistě depilujeme. 
    Tak, a teď nastala chvíle, kdy by se mohly začít kolem zvedat výstražné ukazováčky: „Kyselé zelí ROZHODNĚ neproplachujeme! Kyselé zelí  V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nevaříme!“ Tedy asi takhle:


Žlutý výpek? Z domácí kachny ano

    Vypečenou šťávu slijeme do nahřátého omáčníku. Rozdíl mezi výpekem z kupované a domácí kachny je opět na první pohled patrný – z domácí nebo bio kachny je žlutý (na obrázku vpravo). Není to sádlo, jak by se od pohledu mohlo zdát. Sádlo se usadí jen na povrchu. Zbytek tvoří silná šťáva tak výtečné chuti, že by k politým knedlíkům se zelím už snad ani maso nemuselo být.
    Omytou kachnu osolíme ze všech stran, okmínujeme a vložíme do pekáčku, pod kachnu položíme slupky zbavená jablka a oloupané stroužky česneku, podlijeme vodou, přikryjeme vrchní částí pekáčku a pečeme téměř do měkka. Během pečení přeléváme vzniklou šťávou. Ke konci vrchní část odklopíme a kachnu dopečeme do měkka.
    Malou hlávku červeného zelí rozkrojím na čtvrtiny, vyříznu košťály a zelí nakrájím na jemné proužky. Oloupu čtyři cibule a osmažím je dvou lžicích vepřového sádla, a to v kastrole, kde budu posléze dusit zelí.
    Kačenu – ať je bio nebo z obchodu – prostě musíme péct pomalu a při mírné teplotě. Tak ji potom nemůžeme zkazit – nepřipálíme ji, a ani nebude tvrdá. Na fotkách je rozdíl mezi pečenou kachnou z obchodu (vlevo) a pečeným „bio“ kačerem (vpravo). Domácí kachna má po upečení tmavší barvu, není ani trochu připálená.


Pikantní dýňový kompot s ananasem

    Výhodou je fakt, že můžete v jednom zátahu udělat jídlo pro vegetariána i masožravce v jedné troubě. Výběr ingrediencí pro tento recept je totiž obrovský, záleží pouze na vaší fantazii.|
    Spojení červeného vína a tymiánu je skvělá aosvědčená kombinace, hned bych si kousek kachničky dala Já se o víkendu chystám na klasiku - kachnu na pomerančích - svou první (zatím jsem dělala jen normální pečenou se zelím, nebo s jablky), tak jsem moc a moc zvědavá ...
    Dobrý večer,náhodou jsem chytla Vaši stránku a tento recept je pro mladé super i když už jsem babka v duchodu tak jsem se přiučila ,ale večer číst tento recept ,když kačenu z manželem milujeme je ,,záhul,, i když Vás neznáme přejeme všechno nej manžele Juchelkovi z Ostravy hezky večer
    Zmrazenou kachnu musíme nechat volně rozmrazit, což trvá skoro celý den. Nedoporučuje se rozmrazovat kachnu v mikrovlnce nebo v horké vodě – utrpí chuťově.


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Velmi jednoduchý pokrm nejen pro milovníky ananasu, ale i pro ty, kdo nechtějí jíst maso zcela přírodní. | Tento pokrm servírujeme s bramborem na všechny způsoby a bohatou zeleninovou oblohou.|Pokud použijeme kvalitní pánev, která vyžaduje jen minimum tuku, pak je pokrm podle naší tabulky GDA velmi dietní.
    Kachna pečená mírně a dlouze je tak měkká, že na její porcování nepotřebujeme nůžky na drůbež. Stehna snadno oddělíme ostrým nožem a vidličkou na maso. Kůži uprostřed prsou rozřízneme a prsní maso lehce sloupneme z kosti.
    Měkké zelí zcedím. Přidám do něj připravenou osmaženou cibuli i se sádlem. Trochu dosolím. A je hotovo. Chuť přesně ta, jakou si pamatujeme od babiček. Poznámka: Moraváci nechť si udělají kyselé zelí podle svého. Nebylo by fér na moravské zelí zapomenout, ale já ho neumím, a tak by ani nebylo fér někde nějaký recept na moravské zelí opsat.
    Kachna má tmavé maso typické chuti a vůně. Je nutričně hodnotnější než například kuře. Kachní maso je bohaté na železo a vitaminy řady B. Pro českou (slovenskou) kuchyni je nejtypičtější úpravou pečení kachny vcelku. Kachní pečínka se podává nejčastěji se zelím a knedlíkem. Protože se kachna většinou připravuje ke sváteční příležitosti, stalo se zvykem podávat k ní zelí dvou barev a někdy i dvoje knedlíky.


Bio kačer, nebo zmrazená kachna? Sváteční kachna pečená na kmínu, se zelím a knedlíkem

    Jistě se taky povede - hlavně maso nevysušit, chuťové variace jistě dopadnou dobře - já sáhla nakonec po povidlech místo pomerančové marmelády, která jde též dobře použít.
    Tato stránka je věnovaná převážně receptům a to většinou námi vyzkoušeným a těm, které za něco stojí. Tyto recepty online mají většinou i fotografii, abychom si mohli představit, jak bude po připravení toto jídlo vypadat. Jednotlivé recepty můžete hodnotit podle stupnice bodů a dokonce si je můžete přidat na svůj profil Facebooku kliknutím na tlačítko "sdílet". Pokud budete mít nějaké zajímavé zpestření receptu, můžete jej přidat do komentáře. ...
    Zmraženou kachnu můžeme koupit po celý rok. Kachnu z domácího chovu jedině v „kachní sezoně“ a obvykle po domluvě s chovatelem. Proč? Povíme si. I když se dá kachna upravovat na mnoho způsobů, pečínce s vykřupanou kůžičkou a se zelím odolá jen málokdo. Je těžké nebo složité klasicky upéct kachnu? Není. Ale domácí kachna koupená přímo od chovatele vyžaduje i něco navíc, než jen strčit ji do trouby. Pozná se bio kachna od kachny z obchodu? Na první pohled.


Citronový gel na praní barevného prádla

    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo…
    Asi kilogram kyselého zelí propláchnu,překrájím, dám do hrnce, zaliji vodou a asi deset minut vařím. Vařením zelí nejen změkne, ale také nabude na objemu (v kvasném hrnci vypouštělo vodu).
    Upozornění: Ani jednou tu nezaznělo, že kupovaná kachna není dobrá. Je také dobrá, to se musí nechat. Domácí kachna je vzácnější lahůdka, delikatesa. Není to jídlo na všední den. A protože kachna z obchodu je oproti domácí nebo bio kachně výrazně levnější, můžeme si ji dopřát i na nějaký „riskatnější“ způsob. Třeba na pomerančích nebo po pekingsku.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00