Jak na věc


zadelavane červené zelí

Škrabka na brambory – nerez / plast - Proline - Fissler

     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Milý Anonyme, je prima, že jste zhodnotil tu nejpodstatnější část receptu, nicméně díky, třeba bude Vaše rada pro mé čtenáře inspirující!Horký vývar liju do horké jíšky ze dvou důvodů: 1.) osvědčilo se mi to, a dokonce to tak v některých starých knihách i je .. a přilej trochu horké polívky.., 2.) prostě a jednoduše to tak chci. ;-) P.
     Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme dorůžova na tuku. Zaprášíme prosátou moukou, mírně osmahneme, zalijeme vývarem z drštěk a mlékem a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme třený česnek a drcenou majoránku. Omáčku za stálého prošlehávání vaříme nejméně 20 minut. Potom přidáme nakrájené dršťky, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z omytého citronu, přisolíme a krátce povaříme.


Sada nádobí nerezová - 4 dílná – Family-line - Fissler

    2 Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá. Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut. Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem. Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky. Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.
    :-) Vůbec bych si nedovolil sahat na vepřové žaludky, Dobroslavo, a nemám proti nim ani Ň, klidně bych ochutnal cokoliv z nich! A např. taková tlačenka ve vepřovém žaludku je úžasná! Jen prostě není možno vepřový žaludek nazývat dršťkami, to je celé. Prasátko zkrátka nemá 4 žaludky, i když by je možná také rado mělo. Takže polévka z vepřových žaludků či zadělávané vepřové žaludky ANO, dršťková z vepřových žaludků či zadělávané vepřové dršťky NE. Ale jde čistě o sémantiku. KAŽDOPÁDNĚ - žaludkům zdar! ;-) P.
    Kapustičky zbavíme poškozených lístků, odřízneme zaschlé konce růžiček a růžičky podle velikosti rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu přivedeme k varu litr vody, osolíme ji, nasypeme do ní kapustičky a necháme asi 3 minuty vařit. Pak je přecedíme tak, abychom zachytili 5 dl vývaru a kapustičky zchladíme ve studené vodě.


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    1 Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru. Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.
    U nás se zadělávané dršťky vařívají vlastně skoro stejně (ovšem bez uzeného zato dáváme hooodně hodně česneku :) ) ale děláme tohle více jako omáčku a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a máme to móóóc rádi. :) Smažená příloha, to je pro mě novinka!!! Díky za tip. :) Jinak dávám vždy jíšku přímo do vařící omáčky nebo polévky. Prostě se jen musí trochu rychleji a poctivě míchat a dávat to opravdu do vroucího, pak se žádné žmolky nedělají. Ty se dělají jen lenivé kuchařce. :) Jak říkávala moje babička i maminka .. :) Zdravím a díky za všechny dobrůtky. Hanina


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Kachní žaludky očistíme a vložíme do vroucí vody. Pěnu, která se objeví na hladině, sebereme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a vaříme asi hodinu a půl, dokud žaludky nezměknou. A pozor, půl hodiny před koncem přidáme ještě kořenovou zeleninu a cibuli! Mezitím si připravíme jíšku: na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Do zchladlé jíšky slijeme vývar z žaludků a necháme provařit. Dochutíme solí, bílým pepřem a muškátem, přidáme nakrájené žaludky a ještě jednou krátce provaříme. Těsně před podáváním zlehka vmícháme našlehanou smetanu a na talíři ozdobíme kousky kořenové zeleniny z vývaru a svými oblíbenými bylinkami.
    Ač o dva roky později, přicházím se svou troškou do mlýna. Miluju dršťkovou polívku a hledám inspiraci k dalším lahůdkám z drštěk. Ale musím se ohradit proti náhražkám typu vepřových žaludků - to ostatní beru, ale na vepřové žaludky mi nešahejte, jsou jemnější, rychleji hotové, je s nimi prostě výrazně méně práce a chuťově srovnatelné. Jenom se hůř shánějí. Váš starodávný recept se mi líbí a vyzkouším, krom zázvoru všechno mám. Taky bohužel manžela, co dršťky nejí, tak nevím, jestli aspoň ochutná.
    Nelze než souhlasit! Dršťky mám moc rád. Pravda, cena je vyšší než dříve, ovšem tak je to se vším. Jídlo je ale jedna z radostí života, a investice nejen do vlastní radosti se vždy vyplatí! ;-) P.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme dorůžova na tuku. Zaprášíme prosátou moukou, mírně osmahneme, zalijeme vývarem z drštěk a mlékem a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme třený česnek a drcenou majoránku. Omáčku za stálého prošlehávání vaříme nejméně 20 minut. Potom přidáme nakrájené dršťky, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z omytého citronu, přisolíme a krátce povaříme.
    Díky, Pavle! Já to většinou řeším tak, že uvařím ranec drštěk, z větší části udělám právě polévku (kterou fakt zbožňuji), a zbytek je určen pro další dršťkové pochoutky, jako např. tyhle zadělávané dršťky. :-)
    Přiznám se, že nejsem velkým příznivcem předvařených krájených drštěk, mimo jiné proto, že nevím jak/v čem byly vařeny. Na stranu druhou jsou určitě vždy lepší volbou než náhražky typu drůbeží či vepřové žaludky, hlíva, nebo - nedej bože kuřecí kůže. Záleží na Vaší chuti - pokud Vám předvařené dršťky chutnají, proč je nepoužít.. Možná bych je ale alespoň na půl hodiny před použitím ještě hodil povařit do hrnce s kořenovou zeleninou nebo zeleninovým vývarem, aby získaly alespoň trošku vůni domova. Myslím, že pak budou dobré. :-) P.


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme, dokud mouka nezapění. Přilijeme vychladlý vývar z kapustiček, rychle rozšleháme a přivedeme k varu. Pak přilijeme mléko, osolíme, přidáme muškátový květ a za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Pak přidáme kapustičky a nakrájené brambory a vše zvolna vaříme, dokud není zelenina měkká.
     Dršťky dobře očistíme a omyjeme. Překrájíme je na menší kusy, vložíme do studené vody a přivedeme do varu. Pak je scedíme, zalijeme vlažnou vodou a za občasného promíchání vaříme doměkka. Pokud jsou dršťky ze staršího kusu, vyměníme vodu vícekrát. Vařené dršťky zchladíme ve studené vodě a nakrájíme na nudle 4-5cm dlouhé.
    Dršťky dobře očistíme a omyjeme. Překrájíme je na menší kusy, vložíme do studené vody a přivedeme do varu. Pak je scedíme, zalijeme vlažnou vodou a za občasného promíchání vaříme doměkka. Pokud jsou dršťky ze staršího kusu, vyměníme vodu vícekrát. Vařené dršťky zchladíme ve studené vodě a nakrájíme na nudle 4-5cm dlouhé.
    Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


TOP10 dle návštěvnosti (30 dnů)

    dik za skvely napad,ja drstky miluji ,ale umim s nima jen tu polivku.jen jsem se chtela zeptat jaky by byl podle vas vysledek ,kdyz bych to udelala uz z predvarenych drstek-dik za radu
    zdenka.halTak dneska nebyl můj syn doma (nejí dršťky) no a já zkusila tento váš recept, upekla jsem si k tomu čerstvý chleba. To jídlo nemělo nejmenší chybičku. Napráskala jsem se až jsem měla boule za ušima no a asi si půjdu lehnout. co se týká té jíšky, kdysi se to tak učilo, že do teplého studené a opačně, že by se dělaly kousky, ale myslím, že to tak není, funguje to spolehlivě tak, jak to máte napsáno. Koneckonců každý ať si dává jaký vývar chce, pan kuchař jste tady Vy. Díky za super recept. Zd.
    Milá Hanino, já děkuji Vám! Použití uzeného opravdu není nutné, a je to zřejmě regionální záležitost. Například můj kolega verzi s uzeným vůbec nezná, a v některých starých kuchařkách se píše o šunce od kosti, nebo jen tučném od kosti. :-) P.
    Díky HaF! To naše pra-pra-babičky, ty to v kuchyni opravdu uměly! Nebýt inspirace od nich, určitě by tyhle dršťky nebyly tak dobré. Vřele je doporučuji, samotnému mi udělalaly radost, a věřím, že budou chutnat i Vaší rodině. :-) P.


Aktuální tipy, postřehy a rychlé recepty? Staňte se fanoušky mého facebooku - těším se na Vás! :-)

    Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00