Jak na věc


vlčnovské vdolečky

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava

    Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme tři lžíce mouky a trochu cukru, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové (viz níže).
    Kynuté těsto dáme na pomoučený vál, roztáhneme a doprostřed dáme máslové těsto a zapracujeme. Doslova „zatlučeme“, aby se dostalo do všech krajů. Necháme 15 minut kynout. Pak jemně vyválíme, 3× uděláme psaníčko a opět necháme vykynout. Těsto zpracujeme válečkem a rádýlkem krájíme na čtverečky.
    Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka, rádýlkem rozdělíme na čtverečky (asi 6 × 6 cm), do každého vložíme kuličku tvarohu, dobře zabalíme, klademe spojem dolů na plech, prstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.
    Do vykynutého těsta přidáme 2 žloutky, 1 lžíci oleje a 3 špetky soli. Doléváme šlehačku tak dlouho, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci a vypracujeme ho.


Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

    Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého a vložíme ho na jeho jednu polovinu, druhou přeložíme a těsto rozválíme, přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Takto učiníme – rozválíme, přeložíme na třetiny – celkem třikrát, vždy po půl hodině.
    Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, vlahou šlehačku, rozpuštěný vlažný tuk, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké volnější těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout (asi jednu hodinu). Několikrát během kynutí promísíme, až se tvoří puchýřky.
    Jako organizace cestovního ruchu koordinuje rozvoj cestovního ruchu na jižní Moravě se zaměřením na maximální využití turistického potenciálu území v souladu s principy udržitelného rozvoje.
     Pečení bylo organizováno svépomocí, tzn. že se tzv. „sešla“ ženská část rodiny, která pod vedením a odborným dohledem nejzkušenější „vdolečkářky“ ve Vlčnově, paní Růženy Kuželové, napekla vdolečky v potřebné kvalitě a množství.
    Jejich vůně vábí na dálku a nenechá vás v klidu, dokud neochutnáte. Necháte-li se strhnout jejich uhrančivou chutí, zůstanete majiteli gastronomického zážitku, který vám nikdy nikdo nevezme.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00