Jak na věc


vlčnovské vdolečky

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava

     Pečení bylo organizováno svépomocí, tzn. že se tzv. „sešla“ ženská část rodiny, která pod vedením a odborným dohledem nejzkušenější „vdolečkářky“ ve Vlčnově, paní Růženy Kuželové, napekla vdolečky v potřebné kvalitě a množství.
    Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého a vložíme ho na jeho jednu polovinu, druhou přeložíme a těsto rozválíme, přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Takto učiníme – rozválíme, přeložíme na třetiny – celkem třikrát, vždy po půl hodině.
    Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme tři lžíce mouky a trochu cukru, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové (viz níže).
     V roce 1990 byly prostory pálenice restituovány a dcera původních majitelů, paní Božena Josefíková, která od počátku 70. let pracovala v pekárenském průmyslu, se rozhodla změnit organizaci výroby tak, že sehnala partu kamarádek a s jejich pomocí začala vdolečky, makovníky i ořechovníky vyrábět na objednávku. Výroba se stala efektivnější, protože nebylo nutné při každém pečení zaškolovat nové pomocnice. Kvalita výrobků se zvedla a ustálila, takže zanedlouho si naše vdolečky, makovníky a ořechovníky začaly vyhledávat své stálé odběratele.


Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

     Božena Josefíková po dosažení věku 70 let přivedla do pekárny svoji snachu Svatavu Josefíkovou, které předala tajemství výroby tradičního vlčnovského pečiva a po dalších 3 letech, kdy se jí zhoršil zdravotní stav i vedení pekárny.
     Pro výrobu vdolečků ve větším množství byly veřejností v 80. letech minulého století využívány prostory v 1. patře vlčnovské pálenice. Peklo se zde na svatby a jiné rodinné slavnosti, na Jízdu Králů, na hody, na pohřby.
    Do vykynutého těsta přidáme 2 žloutky, 1 lžíci oleje a 3 špetky soli. Doléváme šlehačku tak dlouho, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci a vypracujeme ho.
    Viděla jsem je minulý rok v televizi v pořadu Kluci v akci. Pekli je z plundrového těsta a video recept mají na svých stránkách. Možná je to ono. Alena
    Jako organizace cestovního ruchu koordinuje rozvoj cestovního ruchu na jižní Moravě se zaměřením na maximální využití turistického potenciálu území v souladu s principy udržitelného rozvoje.
    Jejich vůně vábí na dálku a nenechá vás v klidu, dokud neochutnáte. Necháte-li se strhnout jejich uhrančivou chutí, zůstanete majiteli gastronomického zážitku, který vám nikdy nikdo nevezme.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00