Jak na věc


vánočka podle moniky absolonové blesk

Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    2 Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik). Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou. Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
    Za dob našich babiček se vynikající morková polévka dělala velmi často - pokaždé, když se sehnaly morkové kosti. Jsou totiž zdrojem cenných látek. Polévka se uvařila den dopředu, nechala se vychladnout, a sebral se z ní tuk, který ztuhne na hladině. Polévka tak nebyla mastná a tuk se použil do polévek, které tuku mají málo, nebo skoro vůbec, což je třeba bramboračka.|
    Tento recept byl publikován ve spolupráci s vyhlášenou špičkovou restaurací ALCRON - držiteli dvou Michelinských hvězd. (Mezinárodní ocenění, které získají jen některé restaurace velmi vyjímečné kvality)
    6 Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.
    nebo krystal {text:"Uvedená dávka je pro méně sladkou vánočku pro dospělé. Kvůli dětem můžeme dávku cukru zvýšit asi na 160 gramů. Také ji na konci místo toho můžeme poprášit moučkovým cukrem."}


Cukrářská škola s Ivetou Fabešovou

    Pokud nechcete riskovat, že Vám morek nebude chutnat, přidejte do směsi na knedlíčky několik rozmixovaných kuřecích jater, ale morkový knedlíček, jak už říkali naši předci, je delikatesní lahůdka.  
    Klasická vánočka z devíti pramenů se plete postupně. Jako první je základ ze čtyř částí, který je na plechu potřeba mírně promáčknout, aby na něm držela prostřední vrstva ze tří pramenů, upletená jako cop. Horní dva prameny se pouze stočí do spirály. Na okrajích se všechny tři vrstvy přimáčknou k sobě a zasunou pod vánočku. Jednotlivé vrstvy se musí důkladně potřít vaječným žloutkem, který se rozšlehá s trochou mléka. Před pečením se ještě vánočka může vyztužit špejlemi.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Vánočka od Pavlíny Berzsiové + VIDEO

    5 Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout. Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí). Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘. Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).
    Citronový beránek nemůže chybět na žádném velikonočním stole. Zde je videonávod krok za krokem, podle něhož zvládne recept i ten, kdo stojí v kuchyňi poprvé.
    3 Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.
    4 Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.
    Konec pečení poznáte tak, že když do vánočky píchnete špejlí a vytáhnete ji nelepivou, máte hotovo. Testujte takto vánočku nejen na krajích, ale i uprostřed.


Tvarohová štola s kandovaným ovocem

    Vánočka má velmi dlouhou historii. V minulosti se jí říkalo také „húska“ nebo i „calta“, a i v současné době má v některých oblastech další různá pojmenování – například pletenice, štědrovnice, pletanka, štráfka, štrucla nebo ceplík. Je tadičním pečivem na Vánoce, ale peče se průběžně během celého roku.
    Tvarem by vánočka měla připomínat malého Ježíška, který je zabalený v peřince. Správně se plete z 9 pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu zem a vzduch, prostřední tři rozum, cit a vůli člověka, horní dva poznání a lásku.
    máslové vánočky – těsto je tužší a těžší, používá se větší množství droždí. Vánočka je většinou nižší a méně nadýchaná než tuková, chuťově je ale lepší. V některých receptech se část másla nahrazuje margarínem
    Naprosto ekologický prací prostředek a vynikající bělič prádla i pro alergiky, který se ve stejném složení prodává pod názvem Vanisch. A že funguje víme všichni. Za pár korun si ho ve stejném složení vyrobíme doma z běžně dostupných a levných chemikálií. Vaše záclony a dětské pleny budou za pár kaček nádherně zářit.|
    Výborná česneková pochoutka, kterou podle videa zvládnete vždy na jedničku. |Jako příloha se hodí bramborový knedlík se špenátem, ale i rýže stojí za zvážení.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    „Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.
    Vánočka je typické sladké pečivo z kynutého těsta, které je velmi oblíbené  České republice a na Slovensku. Peče se hlavně o Vánocích, ale často průběžně celý rok i na víkendy nebo různé slavnostní příležitosti.
    Jedlá soda by určitě neměla chybět v žádné kuchyni. K čemu je a co to vlastně je? | Pokud je skladována v těsných obalech, má téměř neomezenou trvanlivost.|Pro pálení žáhy se dnes používá soda v tabletách, které se lépe polykají. I tyto tablety, pokud je rozmačkáme, můžeme v kuchyni bez obav použít.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00