Jak na věc


tradiční vánoční rybí polévka

VYHLEDÁVÁNÍ V TRADIČNÍCH RECEPTECH

    Tradiční zahrada je návratem k něčemu, co zde fungovalo v minulosti, kdy lidé pozemek kolem domu mnohem více využívali. Takové zahrádky si majitelé zakládali sami, používali selský rozum a ne zahradního architekta. Ovocné a okrasné stromy se vysazovali s vědomím, že porostou několik desítek let, byly zde záhony na zeleninu, květiny, drobné ovoce. Nikomu nevadilo, že z listnatých stromů a keřů padá listí, v trávníku kvetou sedmikrásky a pampelišky.
    Zahrada by měla být především o rostlinách jejich správné kombinaci, měla by být součástí přírody a částečně s ní splynout. Z toho vyplývá potřeba průběžné péče o zahradu. Připadá mi nesmyslné pravidelné ořezávání okrajů trávníku, tvarování keřů do prapodivných tvarů, hubení každé sedmikrásky v trávníku, vytváření ornamentů z barevné kůry a štěrků.
    Pojem tradiční zahrada nelze zaměňovat za označení „Přírodní zahrada“, která musí splňovat přísná pravidla, to je jeden extrém. Druhým extrémem je vzhled většiny nově zakládaných zahrad – živé ploty z jehličnatých dřevin, nelogické a zbytečné zpevněné plochy a zídky, hromady kamení (imitace skalky), několik dřišťálů, stříbrný smrk a japonský javor. To vše zasypané barevnou kůrou, ohraničenou plastovým obrubníkem od přísně sekaného trávníku. Pokud na to majitel zahrady má, jsou vysazeny vzrostlé solitérní stromy, nejlépe tvarované a co nejhustěji. Tady naopak neplatí vůbec žádná pravidla.


Tradiční zahrada mezi dvěma extrémy

    kompostér, umístěný ve vhodné části zahrady – správně vyrobený kompost je to nejlepší, co můžete na pěstovaní rostlin použít. V minulosti neexistovaly žádné „zázračné“ rašelinové substráty v barevných pytlích, používal se kompost, hnůj, písek a obyčejná zemina.
    Hledáte cestu, jak ušetřit při vaření? Sestavte si jídelníček z potravin zlevněných ve vašem obchodě. Jednoduše klikněte na vybraný řetězec a vybírejte z receptů, na které právě teď nakoupíte výhodně s akčními letáky.
     Maso opláchneme horkou vodou, vložíme do hrnce s vařící vodou, osolíme, přidáme koření, přivedeme k varu, var zmírníme a pod poklicí vaříme. Po půl...
    Mouku nejprve promícháme s kypřícím práškem a následně ji prosejeme na drobném sítu. Pak přidáme mléko, vejce, cukr a sůl a ručním šlehačem vyšleháme těsto přibližně za tři minuty. Necháme jej chvíli odležet a mezitím na lívanečníku rozpálíme olej. Zprudka osmažíme lívance dozlatova. Hotové lívance nejprve potřeme rozpuštěným máslem a podle chuti například marmeládou, šlehačkou nebo skořicovým cukrem.
     Oloupeme a omyjeme jablka s cibulí. Jablka bez jádřinců nakrájíme na tenké plátky, které odložíme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Na pomoučeném vále...


Jak lze tradiční zahradu definovat?

     Uvařená vejce, hermelín a salám nastrouháme nahrubo, cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme se solí. Všechny suroviny promícháme v míse s majonézou...
    Svatý Valentýn,nebo také Silvestrovské oslavy a Nový rok, případně i Hellowen – to vše jsou tradiční dny, které si zaslouží speciální pohoštění, občerstvení i jídla. Recepty pro všechny tyto události najdete v této části. Pokud slavíte i svátek sv. Patrika nebo se chystáte na Masopust a karneval, máme zde recepty i pro tyto příležitosti.
    vzrostlý listnatý strom – může být ovocný (jabloň, třešeň, ořešák), nebo okrasný, typický pro danou lokalitu (buk, lípa, javor, jeřabina). Pokud tyto stromy sázíme, je potřeba znát jejich velikost v dospělosti a vybrat jim vhodné místo, aby se staly dominantou zahrady a ne problémem. Zdravý vzrostlý strom vytvoří na zahradě v teplých dech příjemný stín a mikroklima. Určitě je příjemnější posezení pod stromem, než na rozpálené betonové terase.
     Bagetu nakrájíme na plátky – velmi zešikma, aby byly plátky větší. Tyto plátky naskládáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a...


Pomazánka z brusinek s křenem

    půdopokryvné trvalky (kakosty, barvínky, mochny, lesní jahody, mateřídoušky) spolehlivě nahradí mulčování kůrou
     Nejdříve upečeme jedlé kaštany, které pak oloupeme, rozmačkáme a dáme do mísy k připravované nádivce. Na nádivku potřebujeme pokrájená krůtí játra...
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Je logické, že záhony je potřeba vyplet, ostříhat odkvetlé květiny, zalévat, připravit na zimu. Tyto práce by však měly být relaxací a odpočinkem (i když to může být občas pěkná dřina). Pokud práce na zahradě člověka baví a pozoruje přírodu, časem zjistí, že je lepší s přírodou spolupracovat a ne s ní neustále bojovat. Tradiční zahrada nemusí být neustále dokonale ošetřená, ale musí působit harmonicky, člověk by se v ní měl cítit příjemně. V podstatě nikdy nebude hotová, stále se bude vyvíjet, měnit, každý rok nás něčím překvapí.


Bramborový salát s bílým jogurtem

    travnaté porosty z některé varianty květnatých luk – při intenzivním využívání pozemku lze založit Zelený chodníček z nízkých lučních květin a travin odolných na sešlapávání, který nahradí pravidelně sečený a udržovaný trávník. Pokud si chcete založit skutečnou květnatou louku, kterou budete sekat pouze 3x ročně, je možné si vybrat, dle stanoviště, z mnoha variant - např. Slunná stráňka, Horská louka, Zámecká louka a mnoho dalších zajímavých porostů. Všechny mají jedno společné – v porovnání s běžně zakládanými trávníky vyžadují minimální péči – nevyžadují zálivku, hnojení, vertikutaci a především nepotřebují časté a pravidelné sečení, v době kvetení je to úžasný kus živé přírody.
    trvalkové a letničkové záhony - jsou nejtypičtější a nejkrásnější součástí tradiční zahrady, lze použít širokou nabídku trvalek - pivoňky, srdíčka, chrpy, floxy, denivky, třapatky, hvozdíky, levandule, listopadky, podzimní astry, na doplnění se použijí letničky – např. afrikán, ostálka, hledík, slaměnka. Záhon přiláká na zahradu včely, čmeláky, motýly, celý rok pokvete a i při minimální péči bude ozdobou zahrady.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00