Jak na věc


slepice na červeném oleji

Slepice na paprice – základní recept

    Na litrovou formu vaječného aspiku si připravte 6 vařených vajec, 120 g majonézy, 60 g hořčice, 150 g šunky v plátcích, sůl, pažitku, 100 g suché želatiny, sůl, ocet, případně mletý pepř a další koření
    Slepici omyjeme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme osolenou vodou tak, aby byla ponořená a přivedeme k varu. Polévkovou zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Spolu s bobkovým listem a celým pepřem ji přidáme do hrnce k slepici a pod pokličkou na mírném ohni ji 45 – 60 minut vaříme. Nakonec ji necháme zchladnout.
    700 g slepice – bez kůže a krku, 1 citrón, 500 g cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 vrchovaté kávové lžičky mleté papriky, ¾ l vody, 250 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce hladké mouky, sůl


Slepice na paprice – pro gurmány

    Charakteristika plemenaČeská slepice zlatě kropenatá je staré krajové nosné plemeno, dobře přizpůsobené tvrdším podmínkám prostředí. Vyznačuje se velmi živým temperamentem, je plachá, ostražitá, nenáročná na krmení a chov, odolná, otužilá a velmi shánlivá. Díky těmto vlastnostem se hodí pro polodivoké chovy nebo chov ve velkých výbězích, kde si může spoustu potravy najít sama. Více informací naleznete na prezentaci České slepice.Další názvy plemene: česká slepice zlatá kropenatá, česká zlatá kropenka, lidově: češka.
    Slepici rozdělíme na čtvrtky, odstraníme kůži a krk. Pak ji osolíme a potřeme citronovou šťávou a dáme pod poklopem do lednice. Čas od času kousky v míse překládáme a poléváme tvořící se šťávou, která se pod kousky masa shromažďuje a zčásti obsahuje citrónovou šťávu. Necháme odpočinout minimálně 12 hodin.
    V pekáčku rozehřejeme větší část tuku, přidáme očištěnou, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a chléb nakrájený na hranolky. Cibuli a chléb opečeme, zalijeme rozšlehanými osolenými vejci, posypeme nastrouhaým sýrem a pokapeme zbylým rozehřátým tukem. V předehřáté troubě zapékáme, dokud vejce neztuhnou a sýr nevytvoří křupavou kůrku. Před podáváním pokrm posypeme nadrobno nakrájenou natí pórku. Doplňujeme zeleninovým salátem.


Encyklopedie plemen drůbeže > Slepice > Česká slepice zlatě kropenatá

    Slepici rozčtvrtíme a potřeme solí. V papiňáku osmahneme na oleji nakrájenou cibulku až zesklovatí, zaprášíme sladkou paprikou, necháme lehce zpěnit a zalejeme vodou. Vložíme čtvrtky slepice i s kůží a slepičí bujón. Přikrejeme víkem a vaříme asi 30 minut. Poté slepici vyjmeme, obereme z kostí a zbavíme kůže. Do šťávy vlejeme smetanu a mouku rozkvedlanou buď v té smetaně, nebo ve vodě a necháme asi 20 min. povařit. Omáčku můžeme zjemnit kouskem másla, popřípadě dosolíme. Poté vložíme obrané maso. Podáváme s houskovým knedlíkem.
    Menší talířek slabě vysypeme strouhankou, vyklepeme na ni vejce, osolíme, posypeme strouhankou a lehce promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej, stěrkou do něj setřeme připravené vejce, roztřepené okraje shrneme vidličkou k obvodu žloutku a smažíme po obou stranách. Hned podáváme na krajíčku chleba potřeném hořčicí a smaženku ozdobíme plátky okurky, ředkviček, rajčat nebo papriky.
    1 slepice na polévku (asi 1,2 kg), sůl, 1 balíček polévkové zeleniny, 1 bobkový list, 1/2 lžičky kuliček bílého pepře, 3 velké pórky (700 g), 400 g moučných brambor, čerstvě mletý bílý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 g smetany


Zapékaná vejce s chlebem a cibulí

    Tento recept je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravte čirý aspik tak, že práškovou želatinu rozmícháte ve studené vodě (v poměru poloviční dávky tekutiny, než je uvedeno na sáčku). Vše osolte a okyselte a nechte ve vodní lázni zahřát na teplotu nad 60 stupňů, tedy zhruba až neudržíte v lázni prst. Aspik případně dochuťte, například prosátou vegetou.
    Očištěnou slepici prošpikujeme částí slaniny, osolíme a na zbytku slaniny a na másle osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený celer a přidáme koření. Do pekáče vložíme celou slepici, zalijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a dusíme v troubě za občasného polévání šťávou a podlévání. Dopečeme bez pokličky dozlatova. Slepici vyjmeme a naporcujeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a povaříme. Porce upečené slepice polejeme šťávou a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím.
    Rozpůlenou slepici uvaříme ve slané vodě se zeleninou doměkka. Vývar použijeme na polévku. Slepici rozporcujeme. V hrnku rozšleháme mléko s česnekem, pepřem, ďábelským kořením a škrobem. Do této směsi naložíme porce slepice asi na 2 hodiny. Pak vymastíme pekáč, rozložíme na něj porce slepice, na každou dáme oříšek másla a dáme zapéci do vyhřáté trouby.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00