Jak na věc


rychlé slané pohoštění

Pikantní smažené nudle s kuřecím masem

    Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelná úprava či sušení jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy, odvar z nich hubí hmyz. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem a celkovou slabostí. Podobné příznaky se dostavují i po požití syrových plodů ve větším množství.|V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.|
    Konec pečení poznáte tak, že když do muffinu píchnete špejlí a vytáhnete ji nelepivou, máte hotovo. Testujte takto muffiny nejen na krajích, ale i uprostřed.  {colorQ: "red" , text:"Uvedený čas bereme vždy jako orientační informaci. Každá trouba peče jinak, proto pokrm vždy pečlivě hlídáme." , title: "Proč je to tak?"}
    Lidové názvy pro Bez černý: bezinka, bezinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), psí bez, smradlavý bez, smradinky, chebzí, bzejna, hural.|Bez černý obsahuje glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin, sambunigrin, rutin, éterické oleje, tříslovinu, slizovité látky organické kyseliny, cukr a fytoncidní látky.|
    Balkánské papriky zabalené v alobalu je prosté jídlo s báječnou chutí. Cibule pokrmu dodá říz, balkánský sýr slanou chuť a rozmarýn nezaměnitelnou vůni.
    Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.|


Dýňový kompot s rumovou příchutí DIA

    Pho bo (čti "pfá bó") polévka je hit součastnosti. Pokud budete postupovat podle našeho návodu, bude pro vás její výroba docela jednoduchá. Nejdříve si přečtěte celý návod, zhlédněte video, a pak již stačí vytisknout ingredience a hurá nakupovat. Naše tipy najdete na konci tohoto receptu.|Tip 1: Vývar dělejte vždy ve větším množství. Nemusíte se bát, že by Vám polévka nechutnala. Vývar lze pohodlně zamrazit. Je to ta nejpracnější věc na celé polévce, ostatní je již v misce za chvilku.|Tip 2: Bylinky se v běžných obchodech shání těžko, když však oslovíte prodejce na vietnamských tržnicích, rádi vám poradí. Pro tuto variantu uvádíme bylinky i ve vietnamštině, každý vietnamec okamžitě ví, o co jde. Nejlepší je zavítat do pražské Sapy - (obrovská vietnamská tržnice), kde seženete opravdu vše. Pokud tuto možnost nemáte, pak věřte, že i ti vietnamští trhovci, kteří mají stánky třeba až u hranic, do Sapy jezdí nakupovat, a tudíž vám bylinky mohou přivézt. Použijte osvědčenou přesvědčovací met
    Lívanec je kynutý druh moučníku, který je populární zejména v českých zemích. | Výborné jsou s javorovým sirupem, marmeládou, jogurtem, zakysanou smetanou nebo také sypané skořicí.
    Když zrají bezinky, je jich všude dost. Proč nevyužít tento levný a na vitamín C bohatý lahodný dar? Z tohoto receptu získáte zhruba 2,5 litru vynikající šťávy, což je přibližně 500 kelímků zdravého nápoje.|
    Pro tento recept je naprosto klíčová kvalita špekáčků. Pokud koupíme ty nejlevnější vuřty, nebude výsledek ani zdaleka takový, jako s kvalitními špekáčky.
    nebo strouhanou či sekanou čokoládu {colorQ: "red" , text:"Čokoládové čočky tvoří téměř polovinu ceny receptu. Pokud chceme ušetřit, použijeme podle chuti čokoládu, která je ve výsledném součtu daleko levnější."}
    Používat, či nepoužívat glutaman a je nebo není škodlivý? | Hojně používaná Podravka, či chcete-li vegeta se skládá ze 14,5 % sušené zeleniny, zbytek je sůl, protihrudkující přísada a glutaman sodný.


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Spousta kuchařů tuto kombinaci s polévkou z pytlíku nezná. Hlavně mladí lidé mají tuto kombinaci v oblibě, protože jídlo je vždy stejně okořeněné a je třeba pouze několik ingrediencí. Takový pokrm se hodí třeba na chatu, kde s vařením nechceme zabíjet dlouhé hodiny.|
    I když dnes znějí hlasy, že jsou příběhy o Rychlých šípech přežitek, myslím, že stále mají co nabídnout. Důkazem mých slov je i dnes již legendární představení Slováckého divadla, s lakonickým názvem „Rychlé šípy“, které potřetí zavítalo do Brna. 
    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo…
    Rychlé šípy se staly okamžitě po premiéře jednou z nejúspěšnějších komedií Slováckého divadla poslední doby. Není divu, vidět na vlastní oči Mirka Dušína i se svými věrnými přáteli stejně jako zrádné Bratrstvo kočičí pracky se stalo lákadlem nejen na domovské scéně Slováckého divadla, ale i mimo ni. Znalci Foglarových komiksů dozajista ocení půvabně zpracované příběhy pětice vzorných hochů, ale i dalších postav, které jako by z oka vypadly svým tištěným kamarádům.


Smažené brambory se smetanovými kuřecími kousky

    O co jde? No, pokud to ještě nevíte, jde o divadelní ztvárnění komiksových příběhů Rychlých šípů. Od založení klubu, pak o příhodu se slavným závodem v běhu s Černými jezdci a další. Nejsou všechny, jen vybrané a dramaturgicky upravené.O tom, že jsou Rychlé šípy z Uherského Hradiště pojem, svědčí nejen to, že jsou na repertoáru Slováckého divadla již sedmnáctým rokem. Pravidelně mívají vyprodáno, a to přitom zanedlouho odehrají pětistou reprízu. Jako divák se proto nutně musím ptát, co za jejich úspěchem stojí.  Za jejich úspěchem v první řadě stojí jevištní úprava Roberta Bellana, kde hlavní roli hraje humor. Onen přehnaně moralistní akcent, se kterým Jaroslav Foglar svou představu o těchto mravně vycizelovaných chlapcích napsal, je zlehčen nadsázkou a gagy. Takovými, které diváky pobaví, ale čtenáře nebo i foglarovské nadšence rozhodně neurazí. Možná, že jsou některé výstupy trošku přehnané, ale to už je spíš daň popkultuře. Nepopírám, že jsem byl po prvním zhlédnutí hodně v rozpacíc
    "Herci kolorovaní podle svých kreslených vzorů (...) spoluvytváří optimisticky naivní svět, ve kterém je dobře dětem i dospělým." Richard Erml, Divadelní noviny.
    "Slovácké divadlo vsadilo na výbornou, mladou hereckou partu absolventů moravských konzervatoří a hereckých škol. Režiséru Bellanovi se podařilo převést na jeviště komiks o nadlidsky vzorných chlapcích. Tak vzorných, že jsou z toho až nemotorní, vůdce Mirek Dušín prkenný a jejich fandové hodně tumpachoví. V legračně pokřivené vážnosti je velká síla inscenace." J. P. Kříž, Právo.
    Pokud máme malé děti, dávejme pozor. Mějme na paměti, že pracujeme s poměrně velkým množstvím vařící tekutiny. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem jako dítě spadl do zavařovacího hrnce postaveného na zemi a přikrytého pokličkou. Neměl jsem lepší nápad, než si na ni stoupnout... Po několika měsících léčby snad naštěstí bez následků... 


Dršťková polévka na slovácký způsob

    Naprosto senzační je na zavařování elektrický zavařovací automat, kde nalijeme vodu, nastavíme sterilovací teplotu a délku zavařování. Automat sám již potom zvedá teplotu na námi nastavenou hranici, a jak ji dosáhne, začne odpočítávat čas, po kterém se sám vypne a je hotovo - viz foto.|


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00