Jak na věc


rychlé slané pohoštění

Dýňový kompot s rumovou příchutí DIA

    "Bellanova dramatizace (...) se dívá na komiksové hrdiny s pobaveným nadhledem, neváhá je karikovat, užívá přesné citace oblíbených míst, ale i pohybů, gest, postojů. (Chůze moravského Dlouhého Bidla je opravdovou lahůdkou i pro skalní znalce.) Přesný rytmus i herecké nasazení - díky tomu se staly Rychlé šípy tolik úspěšným titulem."Kamila Patková, Divadelní noviny
    Lidové názvy pro Bez černý: bezinka, bezinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), psí bez, smradlavý bez, smradinky, chebzí, bzejna, hural.|Bez černý obsahuje glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin, sambunigrin, rutin, éterické oleje, tříslovinu, slizovité látky organické kyseliny, cukr a fytoncidní látky.|
    Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelná úprava či sušení jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy, odvar z nich hubí hmyz. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem a celkovou slabostí. Podobné příznaky se dostavují i po požití syrových plodů ve větším množství.|V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.|


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    O co jde? No, pokud to ještě nevíte, jde o divadelní ztvárnění komiksových příběhů Rychlých šípů. Od založení klubu, pak o příhodu se slavným závodem v běhu s Černými jezdci a další. Nejsou všechny, jen vybrané a dramaturgicky upravené.O tom, že jsou Rychlé šípy z Uherského Hradiště pojem, svědčí nejen to, že jsou na repertoáru Slováckého divadla již sedmnáctým rokem. Pravidelně mívají vyprodáno, a to přitom zanedlouho odehrají pětistou reprízu. Jako divák se proto nutně musím ptát, co za jejich úspěchem stojí.  Za jejich úspěchem v první řadě stojí jevištní úprava Roberta Bellana, kde hlavní roli hraje humor. Onen přehnaně moralistní akcent, se kterým Jaroslav Foglar svou představu o těchto mravně vycizelovaných chlapcích napsal, je zlehčen nadsázkou a gagy. Takovými, které diváky pobaví, ale čtenáře nebo i foglarovské nadšence rozhodně neurazí. Možná, že jsou některé výstupy trošku přehnané, ale to už je spíš daň popkultuře. Nepopírám, že jsem byl po prvním zhlédnutí hodně v rozpacíc
    nebo strouhanou či sekanou čokoládu {colorQ: "red" , text:"Čokoládové čočky tvoří téměř polovinu ceny receptu. Pokud chceme ušetřit, použijeme podle chuti čokoládu, která je ve výsledném součtu daleko levnější."}
    Lívanec je kynutý druh moučníku, který je populární zejména v českých zemích. | Výborné jsou s javorovým sirupem, marmeládou, jogurtem, zakysanou smetanou nebo také sypané skořicí.
    I když dnes znějí hlasy, že jsou příběhy o Rychlých šípech přežitek, myslím, že stále mají co nabídnout. Důkazem mých slov je i dnes již legendární představení Slováckého divadla, s lakonickým názvem „Rychlé šípy“, které potřetí zavítalo do Brna. 


Pikantní smažené nudle s kuřecím masem

    Druhou důležitou složkou úspěchu představení je herecký výběr. Jak bychom dnes cool řekli – ona chemie, která na jevišti mezi herci panuje. Z výkonu je totiž patrné, že si představitelé Rychlých šípů velmi dobře rozumějí a své role si užívají. Nejlépe se to jeví v jejich interakci „mimo roli“. Z věty Mirka Dušína: „Jak tě tak pozoruji, Jindro Hojere, zdá se mi, že máš můj pásek,“ divák sice vytuší, že to asi do role úplně nepatří, ale i tak to působí lidsky. Jako koření představení. Že se zkrátka i kostýmy na divadle můžou trošku pomíchat. A že i když kus vidíte poněkolikáté jako já, vždy se na place zjeví něco, co jste nečekali a co vás jednoduše pobaví. Třeba i pozdější nástup některého z aktérů, na který herci sami upozorní.Prostě chvílemi se prolíná ona komediálnost představení s komediálními situacemi vzniknuvšími na jevišti. Taková komedie na druhou. Jak mi sice po představení řekl jeden z herců: „Hrát si na desetileté kluky je trošku bizarní,“ jenže právě na oné bizarnosti je ce
    Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.|
    Rychlé šípy se staly okamžitě po premiéře jednou z nejúspěšnějších komedií Slováckého divadla poslední doby. Není divu, vidět na vlastní oči Mirka Dušína i se svými věrnými přáteli stejně jako zrádné Bratrstvo kočičí pracky se stalo lákadlem nejen na domovské scéně Slováckého divadla, ale i mimo ni. Znalci Foglarových komiksů dozajista ocení půvabně zpracované příběhy pětice vzorných hochů, ale i dalších postav, které jako by z oka vypadly svým tištěným kamarádům.
    Balkánské papriky zabalené v alobalu je prosté jídlo s báječnou chutí. Cibule pokrmu dodá říz, balkánský sýr slanou chuť a rozmarýn nezaměnitelnou vůni.


Smažené brambory se smetanovými kuřecími kousky

    Konec pečení poznáte tak, že když do muffinu píchnete špejlí a vytáhnete ji nelepivou, máte hotovo. Testujte takto muffiny nejen na krajích, ale i uprostřed.  {colorQ: "red" , text:"Uvedený čas bereme vždy jako orientační informaci. Každá trouba peče jinak, proto pokrm vždy pečlivě hlídáme." , title: "Proč je to tak?"}
    Pro tento recept je naprosto klíčová kvalita špekáčků. Pokud koupíme ty nejlevnější vuřty, nebude výsledek ani zdaleka takový, jako s kvalitními špekáčky.
    Naprosto senzační je na zavařování elektrický zavařovací automat, kde nalijeme vodu, nastavíme sterilovací teplotu a délku zavařování. Automat sám již potom zvedá teplotu na námi nastavenou hranici, a jak ji dosáhne, začne odpočítávat čas, po kterém se sám vypne a je hotovo - viz foto.|
    "Slovácké divadlo vsadilo na výbornou, mladou hereckou partu absolventů moravských konzervatoří a hereckých škol. Režiséru Bellanovi se podařilo převést na jeviště komiks o nadlidsky vzorných chlapcích. Tak vzorných, že jsou z toho až nemotorní, vůdce Mirek Dušín prkenný a jejich fandové hodně tumpachoví. V legračně pokřivené vážnosti je velká síla inscenace." J. P. Kříž, Právo.


Dršťková polévka na slovácký způsob

    Používat, či nepoužívat glutaman a je nebo není škodlivý? | Hojně používaná Podravka, či chcete-li vegeta se skládá ze 14,5 % sušené zeleniny, zbytek je sůl, protihrudkující přísada a glutaman sodný.
    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo…
    Spousta kuchařů tuto kombinaci s polévkou z pytlíku nezná. Hlavně mladí lidé mají tuto kombinaci v oblibě, protože jídlo je vždy stejně okořeněné a je třeba pouze několik ingrediencí. Takový pokrm se hodí třeba na chatu, kde s vařením nechceme zabíjet dlouhé hodiny.|
    Když zrají bezinky, je jich všude dost. Proč nevyužít tento levný a na vitamín C bohatý lahodný dar? Z tohoto receptu získáte zhruba 2,5 litru vynikající šťávy, což je přibližně 500 kelímků zdravého nápoje.|


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00