Jak na věc


recepty na domácí klobásy

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Ve čtvrtek jsme si ještě připravili kmín. Ten je potřeba v troše vody uvařit. Krásně změkne a nabobtná. Dále jsme si ještě připravili česnek a tím jsme byli hotovi.
    Pomletá masa je nutné smíchat a okořenit. Následující práce je z pohledu chuti ta nejdůležitější. Proto, pokud budete náš recept zkoušet, si dejte na ni maximálně záležet. Smíchat masa, nasypat koření a přidat prolisovaný česnek, je dílem okamžiku. Pak je však nutné minimálně 20 minut směs promíchávat, v prstech hníst. Je to dost náročné. Ještě dnes, když si na to vzpomenu, mě bolí prsty. Ještě, že jsme se s Honzou střídali. Samotná směs je hodně tuhá, proto je nutné přidávat studenou vodu. My přidali cca 5-6 litrů.
    Po roce jsme se pustili do výroby klobásek. Tentokrát jsme na to šli s jiným receptem a ve větším počtu. Hold Prajzská… Pomalu se ze mě stává prajzák. Furt malo.


Recept: domácí kmínové klobásky

    Než jsme poklidili, ulehali jsme kolem půlnoci. V šest jsme už ovšem vstávali, abychom v 7 rozpálili uzák. Klobásky zavěsili pěkně na tyčky, ty pak pověsili do uzáku a už jen kontrolovali teplotu. Klobásy jsem udili nejprve cca hodinu při teplotě 80°C, pak jsme teplotu postupně snížovali až na 50°C. Kolem půl druhé jsme již mohli klobásky vytáhnout. Tchán bych naštěstí rychlejší a přihodil na ohniště polínko z třešně. Uzák byl ještě dost horký, takže jediné, na co jsme se zmohli, bylo vytáhnutí pár kousků na první košt. Nebyly špatné. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme k uzáku přišli večer – klobásky byli daleko voňavější a i chuť byla posunuta o řád výše. Byli jsme pak tchánovi za přiloženi vděčni.
    Na našem Kenwoodu jsme se pustili do plnění. Střevo je nutné nejprve natáhnout na plničku. Tady si pomozte troškou tučného masa a trubku jím lehce potřete. Střevo se pak bude natahovat mnohem lépe. Konec střeva pak zauzlovat a už se může plnit. S plněním se nezdržujte, protože střevo vysychá a začne se lepit na trubku. Teorie mluví o naplnění střeva na požadovanou délku a následné zatočení klobásky po směru nebo proti směru hodinových ručiček 3x dokola. Následující klobásku pak točíme směrem opačným. Takhle je nutné pokračovat až do konce střeva – pravidelně střídat točení. Pokud budete točit stejným směrem, předcházející se vám bude rozmotávat.
    Dodatek 23.8.2014: Letos jsme se k receptu vrátili. Vše jsme pomleli na velmi hrubo. Klobásy jsou daleko šťavnatější, je v nich daleko více cítit maso a i to koření více vyniklo. Tchán to označil slovy, že ty letošní jsou o 100% lepší. Navíc jsme vyzkoušeli i jednoduché párky, ale o těch v jiném článku


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00