Jak na věc


nedostatek kyseliny listové příznaky

Rozpoznání/prohlídka

    Vanad Je přítomen v těle v množství mezi 17 a 43 miligramy. Vanad je stavební díl enzymů a podílí se na stavbě kostí a zubů. Předpokládá se, že vanad snižuje nadměrnou tvorbu cholesterolu v těle.
    Nikl Je v těle prokazatelný v množství asi 10 miligramů a jako složka inzulínu se podílí na využití cukrů. Mimo to má vliv na výšku krevního tlaku, a kromě aktivace enzymatické činnosti také ovlivňuje srážlivost krve.
    Chróm Chróm se vyskytuje v těle dospělého člověka v množství okolo 1,7 až 6,0 miligramů a jako součást inzulinu se podílí na zužitkování sacharidů. Nedostatek tvorby inzulínu nebo porucha jeho využití v tkáních vede k onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus). Chróm je odpovědný i za výšku podílu tuků v krvi.


Příčiny/rizikové faktory

    Síra Je stavebním kamenem mnoha bílkovin. Jako stavební díl inzulínu se významným dílem podílí na využití cukru v krvi a ovlivňuje tak proces výměny cukru. Nedostatek inzulínu vede k onemocnění diabetes mellitus (cukrovka). Také některé látky v játrech obsahují minerál síru. Mimo to se síra podílí na stavbě pojivových tkání těla. Chlor se vyskytuje v těle v množství asi 80 gramů. Spolu s natriem ovlivňuje tok tekutin uvnitř i vně buněk. Kromě toho se jako složka žaludeční šťávy podílí i na přeměně a využití potravy.
     Jak mohu nahradit příjem kalcia, když nesnesu mléko a mléčné produkty? Vysoký podíl kalcia mají například různé druhy zeleniny (brokolice, petržel, kapusta) a ovoce, některé ryby, celozrnný chléb, sezamová semínka, oříšky a mandle, žloutek, lustěniny (například sojové boby), některé minerální vody stejně jako různé ovocné džusy obohacené kalciem.


Denní spotřeba minerálů

     Kvantitativní nedostatek potravy se ve vyspělých zemích světa příliš často nevyskytuje, ovšem kvalitativní nevyváženost a nedostatek je relativně častým jevem i u nás. V našem přemodernizovaném světě se denně stupňuje nedostatek životně důležitých minerálních látek a následná podvýživa těla kvůli nepřirozeným, většinou chemicky upravovaným nebo konzervovaným potravinám, široké konzumaci „rychlých jídel“ (fast-food), extrémně vysokým dávkám cukru a soli, uměle upraveným potravinám nebo převařeným a přepečeným pokrmům. Mimo to se rozšiřují nové moderní metody obdělávání půdy (například nepřetržitý osev, umělá hnojiva z nitrátů a používání látek ničících škodlivý hmyz a plevel) k značnému poklesu přítomnosti minerálních látek v půdě a následné nedostatečné výživě užitkových rostlin. Kromě toho dochází ještě k poškozování organismu škodlivými vlivy prostředí. Přesto si moderní člověk, nedostatečně tělesně aktivní a pečlivě si hlídající svou váhu, ještě část potravy denně odřekne. Dojde k
    Molybden Jako stavební díl enzymů je přítomen v těle v množství asi 20 miligramů. Mimo to řídí ukládání fluoridů a přispívá tak k ochraně proti zubnímu kazu.
    Fosfor V těle je ho 600 až 700 gramů a z 85% je vázán na kosti a zuby. Z 10% se nachází v ostatních tkáních a hraje rozhodující roli v práci svalů při přeměně energie získané z potravy. Jako stavební prvek lecitinu je fosfor přítomen v každé buňce. Má veliký význam pro činnost mozku a nervů, podílí se i na ovlivňování srážlivosti krve.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00