Jak na věc


moravský vrabec se zelím

Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! :) Jsou to šťavnaté kousky opečeného vepřového masa. To ale jistě víte, protože toto jídlo je nejen na Moravě, ale v celé zemi dobře známé. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem. Tak či tak, je to dokonalost!

    1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omyté a osušené maso nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme nebo nakrájíme na plátky (můžeme nechat i pár stroužků vcelku), cibuli pokrájíme na kostičky.
    Moravský vrabec je populární způsob přípravy tradičního česko-moravského „vepřo-knedla-zela“. Moravský vrabec, někdy také zvaný brabec, se skoro podobá tak zvaným vepřovým výpečkům, ale trochu se liší v kořenění. Moravský vrabec se nejčastěji podává se zelím a knedlíkem (různého druhu).
    Pro Slovácko jsou typické kroje, cimbálovka, úchvatná příroda a pití slivovice a samozřejmě víno. Díky tomu, že tenhle kraj patřil k chudším, vařili zdejší hlavně ze surovin, které si vypěstovali, a pak i z toho, co posbírali v okolí.
    Ve velkém se tu také používají luštěniny, typickým jídlem je šumajstr z fazolí, krup a škvarků. A jako v mnoha regionech České republiky se i tady vaří hojně ze zelí a brambor.
    Důležitou součástí jídelníčku jsou tedy bylinky, houby, maliny, ostružiny, trnky. Právě na Slovácku můžete ochutnat marmelády, mošty či víno z plodů oskeruše. Tenhle strom, jeřáb, se tu vysazuje na vinohradech, okolo polních cest.


Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly. Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem - jistě si nějak poradíte :) Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici. Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly :) ) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15 - 20 min, podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.

    Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/139-moravsky-vrabec-s-moravskym-zelim-a-bramborovym-knedlikem/
    klasické české pokušení je moravský vrabec se zelím, zvláště pak přidáme-li knedlík, uspokojí i ty nejnáročnější milovníky jídel.
    Tradiční událostí na Slovácku jsou také zabijačky. Maso se v tomhle kraji jedlo výjimečně, především o víkendu nebo při slavnostních okamžicích. Pokud se chcete ponořit do slovácké kuchyně hlouběji, před nedávnem vyšla Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, která obsahuje přes sto pokrmů, které byly posbírány v rámci speciální kampaně.
    <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <cite> <code> <del datetime=> <em> <i> <q cite=> <strike> <strong>
    OSKORUŠE: Nepříliš známé ovoce dojeďte ochutnat na salaš Travičná TVAROŽNÁ LHOTA. Od 22. 9. do 23. 9. se tu bude konat oskorušobraní. Ochutnáte výrobky z nich, prohlédnete si Muzeum oskoruší a projdete Oskorušovou stezku lemovanou až 500 let starými stromy.


Vepřové koleno – nejlepší recepty

    RESTAURACE Eat and Art Gallery v MIKULOVĚ: jídelní lístek na internetu nehledejte, vaří jen jedno tradiční české jídlo denně. S penzionem mám osobní zkušenost ze Svátku příchodu jara, kdy jsem se tu výborně najedla, nakoupila vinné želé, kdoulovou marmeládu, sádlo s cibulí a jablky jejich výroby a o zemlbábě z koblih a jablek se mi zdálo ještě několik dní. Od sedmého září do 9. 9. se tu budou vařit povidla. S tím je spojené předčítání, vyprávění a samozřejmě popíjení vína.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00