Jak na věc


menu podle koko megaknihy

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

    Milujete mejdany a oslavy? Máme pro vás zaručené tipy na občerstvení, které udělá každou vaši party nezapomenutelnou. A nemusíte čekat až na Silvestra. Stačí mít během adventu a svátků v záloze pár oblíbených přísad, aby vás nepřekvapila žádná nenadálá návštěva.
    Během toho můžete pracovat na vejcích a omáčce. Jak na pošírovaná (ztracená) vajíčka jsme už řešili v souvislosti s kulajdou. Vodu na ně osolte. A co se týče křenové omáčky, je možno použít i křeník ve skleničce místo čerstvého. V tom případě není ani nutno přecedit na konci. Dejte v tu chvíli ale pozor, abyste neměli v omáčce moučné hrudky – tomu předejdete, když necháte jíšku vychladlou a zalijete ji pak vroucím vývarem, rozmícháte a přidáte smetanu. V případě cezení a čerstvého křenu vás to trápit nemusí. Křen je na jaře mnohem slabší než na podzim, takže jeho množství je variabilní a musíte koštovat.
    Poslední dobou jsme se celkem nezřízeně věnovali masovým orgiím, a z toho důvodu si žaludek žádá odlehčení v podobě něčeho bezmasého. Nechala jsem se tentokrát inspirovat při návštěvě restaurace ČESTR. Tam byl lilek nejdříve pečený a pak ještě ogrilovaný. V domácích podmínkách není nutné lilek vystavovat oběma procedurám, protože ho, předpokládám, budete jíst hned, jak se dopeče.


Losos v papilotě s koprovým dresinkem

    Postupujte podle videa, nic důležitého jsem v receptu nevynechala. Jen zdůrazňuji výhodu při použití pečicího papíru, lilek se na něm dělá nejlépe. Moje domácí zásoby mě zradily těsně před natáčením a světe div se, přestože mají u Vietnamců naproti všechno od houbičky na nádobí přes rýžové nudle až po lízátka, papír nebyl. Lilek se nesmí spálit dřív, než opravdu změkne, proto ho nevystavujte teplotě vyšší než zmíněných 180 °C, a pakliže by začal hnědnout třeba už po deseti minutách pobytu v troubě, teplotu ještě snižte tak na 160 °C. 30–40 minut je ideální pro plátky silné cca 2 cm. V restauraci se jednalo o předkrm, ale pokud hodláte servírovat jako hlavní chod, přidejte k lilku ještě osolené brambory pokápnuté trochou oliváče.
    Třeba takové masové kuličky se dají ochutit na mnoho způsobů a upeče je za vás trouba. Když je uděláte předem, můžete je zamrazit a pak jen v den mejdanu upéct. Spoustu variant mají také plněné olivy, jejichž chuť obměníte různými náplněmi. Stovky variací nabízejí i tyčinky z listového těsta. Posypte je sýrem, semínky, kořením... A k tomu pro vás máme nápady na drobné španělské tapas. Tak se do toho pusťte. Dobrou chuť!

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00