Jak na věc


makovo datlové kuličky recept

Makovo-špaldový koláč se švestkami

    Úžasná to záležitost! Já jsem hned zvýšila dávku a vůbec jsem neprohloupila ;-). Okouzlila nás hned po upečení, ale druhý den se ještě trumfla. Chutě se krásně prolnuly a doplnily. Příští týden dáme repete. Děkuji moc :-).
    Krok č.3: Nachystáme si větší mísu, ve které se nám bude vše dobře míchat. Do mísy nejprve vložíme všechna vejce, zvolený typ sladidla, vanilkový cukr a olej. Vše důkladně zamícháme pomocí ručního mixéru. (Ano, slyšíte dobře pomocí mixéru – nejsme přece otroci, abychom to pracně dělali ručně, když to za pár sekund můžeme mít za pomoci mixéru. Některé pekařky/cukrářky by mi oponovaly, že ruční práce je při pečení nejlepší, ale není čas ztrácet čas.)
    Míša, bábovka výborná, druhý deň šťavnatejšia. Ale zaujímalo by ma, ak by som zmenila pomer maku a orechov, čiže 150 g orechy a 75 g maku, či by takáto bábovka držala formu. A mak by mohol byť aj biely...Martina
    Krok č.6: Formu budˇ vysypeme hrubou moukou/strouhankou/kokosem nebo vyložíme pečícím papírem (já většinou volím variantu druhou, jelikož je to rychlejší, koláč jde lépe vyndat a především si ušetřím následnou práci s drhnutím formy).


Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

    Fantasticka pani Milo!! Musela jsem ted vysadit mlecne vyrobky (kojim) kvuli synovo opruzeninkam a toto je vytecna alternativa, jak doplnit vapnik. Testo je vytecne a vlacne. Dekuji za recept :-)Jana'
    Krok č.2: Mák zalijeme mlékem a necháme ho cca 5 minut odstát, aby nasákl mléko (pak nám totiž nebude „cucat“ vlhkost z koláče a koláč bude krásně vláčný). Mezitím si přichystáme těsto.
    Možná to někomu přijde úsměvné, ale tak, jak jsou nerozlučné dvojce třeba v literatuře Romeo a Julie, ve filmu Dempsey a Makepeacová, v pohádkách Rumcajs a Manka, tak pro mě ve food světě to je prostě „pan MÁK a paní ŠVESTKA“.
    Výborná! Mák miluju!Patří mezi nejzdravější potraviny světa. Věděli jste, že má dokonce 12x více vápníku než mléko? A supr zdroj bílkovin! Díky Míšo mnohokrát! Prostě Báječná Bábovka!
    Krok č.8: Formu s koláčem vložíme do předem předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20 – 30 minut. (Pozor – každá trouba peče jinak, takže při prvním pečení koláč sledujte, ať zjistíte, jaký je ideální čas pečení právě ve vaší troubě). Jestli je koláč upečená zjistíte, když do něj zapíchnete špejli a ta je po vytažení z těsta suchá. Pokud je suchá, tak koláč můžete vyndat z trouby a máte hotovo!


Komentáře k receptu Makovo-sezamové raw kuličky

    Babovka byla vynikající , ale má to jeden háček manžel nemá rád mák , tak chci poprosit o radu zda by nešel mák nahradit kokosem, ten totiž miluje.Moc díky za radu Marie
    Martino, děkuji :) ano, čím je bábovka starší, tím je lepší :)) Zaměnit poměr máku a ořechů? Jedině to vyzkoušet :) ale mohlo by to fungovat. S bílým mákem nemám zkušenosti, ale četla jsem v různých komentářích, že se může :)
    Krok č.7: (Nyní vám poradím takový můj malý grif, aby bylo ovoce všude v koláči a nejen na povrchu, jelikož my doma máme rádi tento typ buchet ve stylu moooooře ovoce a troška těsta, takže u nás je většinou poměr ovoce a těsta 2:1 a o to je vlastně ten koláč ještě zdravější). Na dno formy naliji cca 1/3 těsta – jen, aby pokrylo dno a nasypu na něj ½ vypeckovaných švestek nakrájených na malé kousíčky. Nyní je zaliju zbytkem těsta a na povrch pokladu zbylé rozpůlené švestky.
    Děkuji :) tak to jsem ráda, že jsem z ní nebyla unešená jen já :)) o skvělých vlastnostech máku vím, bohužel ne každému chutná a je to i poměrně časty alergen. Naštěstí u mě ani jedno nehrozí :) díky. Míša


Vyhledat recepty podle ingredience

    Krok č.5: Nyní vmícháme mák s mlékem. Pokud je těsto hodně stále hutné, tak přilijte ještě trošku mléka, aby těsto bylo trošku tekuté (přece jen je to litý koláč).
    Každý miluje frgál nebo nejrůznější kynuté koláče s mákem a povidlím, ale kdo je má čas péct? Tak jsem vymyslela tento rychlý litý koláč s nemletým mákem (věděli jste, že mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin). Koláč je do 30minut upečený a je v něm o 75% méně cukru, je bez másla a ze špaldové mouky. Na závěr, než se pustíme do receptu samotného, bych chtěla podotknou, že i ti co běžně nepečou se nemusí bát, jelikož jak říká můj tatínek: „je to naprosto blbu-vzdorný recept“


Share your thoughts Zrušit odpověď na komentář

    Je konec prázdnin a sklizeň švestek je v plném proudu. Letos nám začala o něco dříve než jindy a je poměrně hojná, ikdyž kvůli enormnímu suchu jsou švestky o něco menší než běžně. Pokud i vy už nevíte co se švestkami. Už jste se jich čerstvých přejedli a švestkových kompotů a povidel (recept na rychlá pečená povidla bez míchání v bodě něco na víc) už máte ve sklepě zavařených na dalších 100 let dopředu, tak pojďte zkusit můj rychlý makovo-špaldový koláč se švestkami (nebyla bych to já, kdybych opět něco nepozměnila v receptu, aby byl trošku zdravější, ale zároveň stále výborný).
    Semínka, rozinky a skořici dáme do misky, zalijeme teplou vodou a necháme nabobtnat. Zbytek surovin smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Přidáme směs semínek a rozinek.
    Marie, děkuji, to jsem moc ráda, že bábovka chutnala :) máte pravdu, spousta lidí nemá mák ráno. S tím kokosem upřímně moc nevím, já s ním nemám moc dobré zkušenosti, např. dortový korpus je s ním takový vysušený :) ale tady by to možná vadit nemuselo :) jediné, co mohu poradit, je vyzkoušet to :) mějte se fajn. Míša
    Krok č.4: Dále postupně začínáme přisypávat mouku a kypřící prášek (Otáčky na mixéru si snižte na nejnižší, aby vám mouka nelétala všude kolem a nevypadalo to u vás spíše jako v mlýnici než v kuchyni).
    Míšo, co to, ty takový nebábovkový typ �� a za krátkou dobu už 2 recept, vypadá skvěle, určitě vyzkouším, protože mám doma nejednoho babovkáře ��Pa Maru


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00