Jak na věc


kapusta podle polreicha

Suroviny na dušenou rýži s kapustou a uzeným masem

    Maso (nejlepší je vepřová plec, hodí se nejlépe) nakrájím na kostky, osolím, opepřím a přidám trochu drceného kmínu, na cibuli (nebo pórku) orestuji, zaliji vodou, aby bylo jen zpola ponořené a pod pokličkou dusím úplně doměkka. Maso musí být opravdu měkké, protože další úprava už je rychlá.
    Sedím nad tím, natahuji moldánky. Učitelka tuší problém, odvádí mě i s talířem ke svému stolu. Sedím a brečím. Děti už odešly spát. Do služby nastupuje druhá učitelka. Jsou na mne dvě. Brečím. Povolávají kuchařku Formánkovou a žalují, že nechci jíst „její“ kapustu. Už jsou na mne tři. Brečím. Přichází uklízečka Novotná. Komando je kompletní. Jedna učitelka mi drží ruce za opěradlem židle, uklízečka Novotná mi stiskem na čelist otevírá pusu, druhá učitelka mi do pusy nakládá rozpatlané brambory, zelenou břečku a maso k nepozření. Kuchařka Formánková se na to kouká.
    A mám uvařeno. Nejsem sice příznivcem sypání všeho strouhaným sýrem, ale u této rychlovky bych přivřela oko a kdyby si někdo řekl, asi bych se nebránila strouhaný sýr nabídnout k volnému použití. Dokonce i někde trochu nadužívaný kečup se k této úpravě hodí, když by někomu „bolestně“ chyběl.


Křupavé brownies s chilli podle Karolíny Kamberské

    Vařené uzené maso nakrájím a s nakrájenou cibulí orestuji na oleji. Přidám kapustu, promíchám s masem. Properu rýži, přisypu k masu a kapustě, promíchám a zaliji buď vývarem (nejlepší je z uzeného masa) nebo vodou, a to tak, aby voda sahala dva prsty nad směs. Přidám sůl a trochu pepře. Když mám vývar, který je slaný, nesolím vůbec nebo jen opatrně.
    Dobrý den, Evo, děkuji za Váš příspěvek. Velké hlávky se nebojte, je to výzva – a surovina ně několik obědů. Zachovejte, prosím, stránkám přízeň – a kapustě zdar. M.P.
    Oběd v mateřské škole. Na talíři šťouchané brambory (tehdy se jiné nedělaly, a nebyl to módní hit) polité rozvařenou nazelenalou hmotou, z které vykukovaly hranolky z tlustého masa s minimálními proužky libového (dnes vím, byl to tučný bůček). Maso je na rozdíl od zeleniny tvrdé.
    Pod pojmem kapusta se skrývá několik morfologicky odlišných forem jednoho druhu. Nás bude zajímat hlavně kapusta hlávková (Brassica sabauda). Kapusta hlávková pochází pravděpodobně z Apeninského poloostrova. Počátek jejího pěstování není zjištěn, ale byla známa již ve starém Řecku.
    Děkuji za úžasné recepty na kapustu. Mám ji ráda, ale připravuji ji málo, velká hlávka mě většinou odradí, ale již se nezaleknu a pár receptů zkusím. Pěkný večer.E


Domácí těstoviny s humrem podle michelinského šéfkuchaře Gordona Ramsayho

    Recept na kapustu nadívanou vepřovým masem. Kapusta rozkrojí se na 4 dílky a uvaří. Srdéčka se vykrojí a u košťálku nechají se pouze vrchní lístky. Ty vnitřní se usekají, přidá se k tomu kousek šunky, kousek vepřového masa, vše usekané, jedna v mléce namočená žemlička, dvě vejce, citrónová kůra, trochu soli, lístky kapustové se tím nadijí, jedním listem přiklopí, závitek obalí se ve vejci a housce a usmaží se. Na míse obloží se sekaninou z telecího masa, která se upraví takto: Zbytky telecí pečeně se ustrouhají nebo sesekají. Na orůžovělou cibulku dá se trochu strouhané housky, citrónová kůra, pak ta sekanina, podlije se polévkou a nechá dusití. Mezi dušením se rovněž podlévá, k posledu přidá se lžíce vína neb citrónové šťávy. Než se nadívaná kapusta nese na stůl, vrazí se do ní jedno neb dvě vejce a míchá se tím ještě, až vejce se dobře zapeče.
    Kapusta hlávková je vhodná při překyselení žaludku, při dně, revmatismu a jaterních chorobách. Při bolestech pohybového aparátu (bolesti v kříži, páteře, kloubů a podobně) se přikládají na noc obklady z potlučených nebo rozemletých kapustových listů. Je vhodná jako prevence rakoviny. 
    Jak jsem toho docílila? Jednoduše. Vařím kapustu jenom tak, aby byla dobrá. Silná slova? Ne, ale jeden děsivý zážitek z dětství, který mi na dlouhá léta nedovolil kapustu ani vidět, natož jíst:
    Kuřecí maso nakrájím na kostky a restuji na cibuli do téměř měkka – což je v případě prsního masa asi sedm minut. Přidám lžíci papriky, promíchám, přisypu kapustu nakrájenou na proužky, rajský protlak, trochu osolím. Podliji asi 100 ml vývaru nebo vody, přiklopím poklici a při střední teplotě dusím asi deset minut. Pak vmíchám uvařenou rýži, prohřeji, ochutnám a případně přiostřím pálivou paprikou.


SILVESTROVSKÉ RECEPTY | INSPIRACE

    Vážení, tohle se stalo. A proto je ve mně jako v koze, že jídla z kapusty – víc než kterákoliv jiná – musejí být ne chutná, ale výtečná. Aby se žádné děcko nad nimi nerozbrečelo. (A nebojte, kdyby vám u nás přesto kapusta „nejela“, chvat se stiskem  čelistního kloubu nepoužiji. To se nedělá.)
    Recepty z kapusty – to nejsou jen kapustové karbanátky s masem či bez masa. • Co takhle zkusit kapustové řízky s překvapením. •  Kapusta s rýží na dva způsoby – s dušenou i vařenou rýží. • Jak dusit maso s kapustou, aby bylo jídlo vynikající. • Dušená kapusta? Vepřová plec – nejlepší recepty. • Proč kupovat vitaminy, když máme kapustu? • Kapusta: to je zelenina, koření i lék. •
    Kapusta je skutečně báječná zelenina. A které maminky na ni děti navyknou od útlého věku, udělají jednak záslužný krok z hlediska zdravého stravování, ale také si ohromně usnadní vaření. Kapusta je chutná, výživná, zdravá, hodně zasytí, je celoročně dostupná a celkem levná. A může se připravit na mnoho způsobů.
    Také by se jim mohlo říkat kapustové závitky nebo kapustové rolky – jak kdo chce. Je to velice atraktivní jídlo, při jehož přípravě se mohou uplatnit kreativní povahy. Na ovařené listy kapusty se položí  náplň. List se složí nebo stočí a obalí v trojobalu a osmaží na tuku.


Francouzské vánoční poleno podle Karolíny Kamberské

    Kapusta obsahuje značné množství vitaminu C (v průměru 105 mg/100 g), vitaminy A, B1, B2, B3, B6, E, K a niacin. Dále bílkoviny, enzymy, cukry, organické kyseliny, zanedbatelný není ani obsah vlákniny. Z minerálů hlavně draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo a měď.
    Vrchní tmavé listy jsem dřív vyhazovala. Tolik kyseliny listové přišlo nazmar! Teď listy odlomím, namočím do studené vody, pak dobře properu, vyříznu silná žebra a listy drobně pokrájím. Asi po dvou notných hrstech je vkládám do mrazicích sáčků a později přidávám do různých polévek. Protože se jedná skutečně o zeleninu do polévky, neblanšíruji ji, jak se u mražení zeleniny radí. Mám vyzkoušeno, v případě takto nařezané kapusty to vyjde nastejno.
    Boční kraje listů přeložím dovnitř, aby náplň nevytékala. Sbalím, zajistím párátkem. Obalím v mouce, vejcích a strouhance a osmažím. Vyjmu párátka. Nejlepší přílohou je bramborová nebo dýňová kaše. Když se kapustové rolky nesnědí všechny při obědě, bezpečně „zmizí“ ještě dřív, než je čas k večeři.


Domácí lékárnička v hlávce kapusty

    K tomu česneku ještě jeden tip: Když máme kapusty tolik, že se sní při jednom obědě, nemusí se po přidání česneku už vařit. Jestliže ale počítáme s tím, že se bude dušená kapusta jíst na dvakrát, musíme ji s česnekem trochu provařit. Syrový česnek v zeleninovém jídle začne poměrně rychle kvasit, a to někdy i v lednici (hlavně když někdo uloží jídlo do lednice ještě vlahé).
    Když „ulovím“ pěknou velkou hlávku kapusty, probouzejí se ve mně atavistické pudy: málem bych samou radostí kolem ní křepčila. Naši mi říkají, že to je omyl, divoši že jásali nad uloveným mamutem, nikoliv nad košťálem. Ale já na ně nedám. Ničemu nerozumějí. Já jen když se na kapustu kouknu, hned vidím talíře plné dobrého vydatného jídla a nad nimi spokojené strávníky loudící o přídavek. Naštěstí jsem si je vychovala tak, že jim kapusta chutná.
    Zařekla jsem se, že nepoužiji označení rizoto. To je vždycky jako píchnutí do vosího hnízda – hned se ozve někdo nespokojený s poučkou, že rizoto je název jen pro to pravé italské risotto. Ale mezi námi, doma dušené rýži s kapustou kapustové rizoto říkáme. A jak nám chutná. Vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.
    Nakonec připomenu: Opravdu je lepší v obchodě se soustředit a pro tento pokrm koupit rýži kulatou. Je sice o facku (malou) dražší, ale vyplatí se to. Ostatně, pravé risotto se také dělá z rýže kulaté. Italově asi vědí proč.


Suroviny na vařenou rýži s kapustou

    Někdy je kapusta tak velká, že je nutno nejdřív ji trochu „zkrotit“, aby se vešla do lednice (když není dobrý sklep). Z hlávky kapusty se snažím zužitkovat pokud možno všechno.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00