Jak na věc


chuť lásky sandra brown

Chuť se začíná vytvářet již u lidského zárodku

    Jak již bylo řečeno, ochutnávání je složitý proces, který začíná v okamžiku, kdy se chemické látky pocházející z různých potravin rozpustí v ústech vlhkostí slin a vniknou přes póry na povrchu jazyka do chuťových pohárků, v nichž jsou skupinové koncentrace smyslových buněk. - receptorů a chuťových bodů.
    Když je receptor stimulován jednou z rozpuštěných látek, vysílá nervy impulsy do mozkového kmene. Chuťové body umístěné v přední části jazyka pak stimulují jazykovou větev trojklaného nervu, zatímco receptory chuti umístěné v zadní části jazyka jazykohltanový nerv. Oba nervy vedou tyto pocity do mozku, který je tlumočí jako chuť. Frekvence, s níž se tyto impulsy opakují, ukazuje na intenzitu dané chuti. Tato skutečnost vysvětluje, proč je stejná chuť vnímána u každého člověka jinak. Každý jazyk je totiž trochu jiný.
    Vědci rozeznávají tři základní typy jazyka: jazyk, který je k chutím téměř necitlivý, jazyk, který vnímá chuť v běžné intenzitě, a jazyk, který vnímá chuť ve zvýšené intenzitě.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00