Jak na věc


avokádo cena

Doporučuji: Sklizeno – opravdové jídlo

    Avokádo naleznete již téměř v každém obchodním domě (Tesco, Albert a dále), zdravé výživě a nově i v některých e-shopech. Cena se ale často liší a je třeba si dát pozor. Viděl jsem avokádo, které se prodávalo za 80 KČ/kus. To je opravdu přemrštěná cena, protože kus je možné sehnat již za 30 KČ/kus!
    Avokádo je ovoce, jež se však od ostatních druhů velmi liší. Ovoce je ve většině případů plné vitamínů, minerálů a sacharidů, a je tedy obecně považováno za zdravé. Ano, opravdu zdravé je, ale avokádo je obsahem živin pořádný kus napřed. Plod hruškovitého tvaru je vyjímečný tím, že je tvořen z téměř 80 % tukem. Obrovská dávka vitamínů a minerálů je samozřejmostí.
    Mangan – 10 %V případě, že byste konzumovali 3 avokáda denně, tak celkově pokryjete příjem vitamínu K1 a vitamínu B9! Vitamín C, B5, B6, E a draslík příjmete z 60% denní doporučené dávky. Avokádo obsahuje mnoho dalších vitamínů a minerálu, jenže je jich tolik, že by vám trvalo přečíst jen složení 5 minut.


Alavis, záchrana pro Vaše klouby

    Každý druh avokáda má díky slupce zajištěno opravdu skvělou ochranu a díky naprosto minimálni propustnosti se avokádo pyšní nálepkou „nejčístšího“ ovoce. Slupka nepropustí žádné chemické ošetření, které se může při pěstování používat. Díky této vlastnosti tedy u avokáda nehrozí žádné znehodnocení pesticidy a dalšími látkami. To znamená, že označení BIO u avokáda téměř nedává smysl a opravdu se jedná o zbytečně vynaložené náklady navíc.
    Velkým kamenem úrazu je zralost plodu. Už nesčetněkrát jsem se setkal s negativní reakcí na toto ovoce. Údajně se velmi špatně loupalo a bylo hořké. Ano, přesně toto jsou typické znaky nedozrálého plodu. Stejně jako kdybyste urthli ještě zelený banán, tak také nepůjde slupka pohodlně otevřít a chuť vám vyvolá spíše zvracení (osobně vyzkoušeno v Peru cestou k Machu Picchu).
    První zmínky o avokádu jsou známy z období asi 10 tisíc let před naším letopočtem a za domov avokáda je označováno Mexiko. Hraničí tak s obdobím paleolitu a rozhodně se nejedná o žádnou novou plodinu, za kterou je často v našich končinách považováno. V dnešní době patří mezi největší producenty Chile, Indonésie, Dominikánská republika a samozřejmě i Mexiko.


Zaujal vás článek? Tak to se vám bude líbit i moje kniha.

    Avokádo jsem již 2x zkoušel vypěstovat doma od pecky. Bohužel vždy se něco pokazí, neroste to a já jsem nucen pecku vyhodit. Každopádně máte pravdu. Avokádo je zdroj zdravých tuků a vitamínu – měl by být v každém vyváženém jídelníčku. Jen ta cena tomu často nenasvědčuje.
    V Čr se dá povětšinou koupit za cenu kolem 25 – 30 Kč za kus (někdy i méně), což stále některým přijde mnoho. Za tu samou cenu máte ale samozřejmě možnost koupit si jablečnou taštičku nebo hamburger z Mekáče
    Avokádo “vyškrábeme” ze slupku a vložíme do mixéru společné s vodou, javorovým sirupem a vanilkovým cukrem. Rozmixujeme do krémové hmoty a přidáme mléko, s kterým to ještě promixujeme. Pro větší osvěžení přidejte led.
    Avokádo je velmi chutné. Je to svačinka, kterou můžete začít jíst během pěti vteřin – stačí jej podélně rozkrojit a můžete dlabat lžičkou. Takto ho mám nejraději.


Doporučuji: Recepty Paleo Snadno

    Obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě jich tu je více než 3/4, což je vynikající poměr. PUFA nejsou pro tělo ideální, ale jedno avokádo obsahuje v těchto tucích pouze zhruba 1 % kalorického příjmu za den, což je zanedbatelné množství. Tělo zdravého jedince snese až 5 % kalorického příjmu z PUFA a navíc avokádo se nejčastěji konzumuje za studena bez přímého vystavování vysokým teplotám, což z PUFA obsažených v avokádu dělá ještě více „přátelské“ tuky.
    Dále stojí za zmínku vysoký obsah vlákniny – zhruba 30 % denní doporučené dávky, a také antioxidanty, mezi které patří i karotenoidy, jež jsou známé hlavně z červených plodů jako je například mrkev. Díky přítomnosti tuků dochází k velmi efektivnímu vstřebávání výše zmíněných látek.
    Někdy je dokonce obsahem živin připodobňováno vejcím či masu pro velký obsah vitamínů, minerálů, tuku a dokonce i bílkovin, kterých je v avokádu sice méně, ale mezi ovocem a zeleninou se řadí vysoko. Například i proto je tak oblíbené jak mezi Paleo příznivci tak i vegany.
    Mnohdy lidé odchází z obchodu s prázdnou, protože se jim avokádo nezamlouvalo – říkají, že minule bylo jiné a mělo jinou slupku, takže asi nebylo zralé a nebo naopak přezrálé.
    Pro mě je 25 korun v poměru s obsahem živin v plodu naprosté nic. Opravdu dejte přednost kvalitě, protože avokádo vás skvěle zasytí, dodá spoustu energie a tělo doplníte o potřebné minerály a vitamíny.


Doporučuji: Jak pálit a neukládat

    U nás trochu netradiční smoothie, ale ve Vietnamu jsou na denním pořádku. Jedná se totiž o osvěžující, chutný a zdravý nápoj, který je dokonce rychlý na přípravu. Co budeme potřebovat?
    Ačkoliv si hodně lidí myslí, že avokádo patří mezi zeleninu, tak opak je pravdou. Jedná se o plod hruškovce přelahodného, který se vyskytuje především v Jižní Americe. Plod je velice podobný české hrušce, jen má uprostřed velkou pecku a liší se i barvou. U nás v obchodech můžete narazit na zelené avokádo a občas také na hnědé/hnědo-fialové avokádo. Jsou to dva rozdílné druhy, ale chuť je téměř identická. Můžete se také setkat s termínem “nejčistší” ovoce. Proč? Avokádo má jednu z nejkvalitnějších slupek, které nepropustí nečistoty z okolí a chemické postřiky! Nemusíte se tedy bát pesticidů a podobných zdraví škodlivých látek. Je možné říci, že každé avokádo je BIO.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00