Jak na věc


žitný kvásek recept

Tady můžete pravidelně ochutnat naše výrobky

    Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. „O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to nejlepší pečivo na světě.


Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

    ✷ Kvásek lze připravit i z (polo)hrubé celozrnné žitné mouky. Počítejte ale s tím, že to bude mít vliv na výsledné pečivo – střídka nebude tak hladká.✷ Vodu pro kvásek i do těsta používejte pramenitou (raději i kupovanou), kojeneckou či neperlivou slabě mineralizovanou minerální, než aby byla chlorovaná. S tou se sice dá vyvést kvásek také, ale podle mého laického pozorování se pak překvapivě rychle kazí. Chlor nejspíš nepříznivě ovlivňuje poměr mikroorganismů v kvásku. Kvásku i těstu ,chutná‘ také magnesia.✷ Jak trefně poznamenala kolegyně Katka Švejdová, kvásek je jako tamagoči. Je třeba ho pravidelně krmit a uchovávat v přikryté, ale ne hermeticky uzavřené nádobě při teplotě zhruba do 20 °C (anebo dát do chladničky, tam vydrží spát i několik týdnů).✷ Delší čas se dá kvásek uchovávat zahuštěný moukou do podoby drobenky a usušený. Před použitím ho včas nařeďte vodou a nakrmte.✷ Kvásek by měl mít konzistenci více či méně řídké kaše; po krmení ho vždy promíchejte.✷ K
    Tak z kvásku asi nic nebude:-( Barva, vůně a chuť dobrá (aspoň myslím), ale neroste. Sem tam se objeví nějaká bublinka, která za chvíli splaskne, jinak nic...
    Neházejte flintu do žita, někdy to kvásku trvá delší dobu, nechte ho venku ještě další dny a každý den přikrmujte moukou a vodou. Pokud aspoň trochu bublá, tak se snad chytne. Stačí přidávat 20 g mouky a 20 g vody.
    Já pořád nějak ne a ne najít odvahu k domácímu kvásku ...ale po tvém článku už to musím minimálně do Vánoc zkusit :))) Moc pěkně nafocené a srozumitelné!!Děkuji za článek
    Prosím o radu. Dnes už mám kvásek založený 4. den, ale nejvíc se mi bouřil 2. a 3. den, nyní spíše zaostává a bublinek v něm nění mnoho, ačkoliv tedy voní hezky. Sklenici už mám skoro plnou.Mám ho již strčit do lednice a pokusit se o pečení chleba nebo přikromovat v malém množství?


Co je dobré vědět, než se pustíte do kvasu

    Tak moc děkuji za uklidnění, budu doufat, že se povede, pak chci upéct první chlepa a odjíždíme na týden na dovolenou, takže kvásek poputuje do lednice a až přijedu znovu nakrmím :o) moc mě to pečení láká, ale zatím to je pro mě jedna velká neznámá, mám se co učit a nenudit na mateřský :)
    Ano, skladuji v ledničce, obvykle tak polovinu malé skleničky, 6 hodin před přípravou chleba jej vytáhnu, skleničku otevřu a nechám ji 3 hodiny stát v teple, potom kvásek přikrmím potřebným množstvím vody a mouky a nechám stát opět 3 hodiny v teple a použiji. Zbytek vrátím hned do ledničky.
    Dobrý den, moc děkuji za tento super návod :-) Kvásek se povedl na jedničku, akorát jsem dávala více vody než máte vy v návodu. Jen se musím přiznat, že tohle už byl můj druhý (ten minulý mi umřel po třech letech mojí chybou). I chleba kynul jak o závod :-) Takže ještě jednou díky :-)


Losos v papilotě s koprovým dresinkem

    1 Jablka pokrájejte na kusy, opláchněte, abyste je zbavili případných ,drobků‘ (mohly by na hladině plesnivět), vložte do čisté nádoby, přidejte med a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Pak odměřte 200 ml tekutiny a smíchejte ji s 200 g celozrnné žitné mouky. V teple vzejde zhruba během půl dne.2 Půl kvásku odeberte (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte‘ vmícháním 200 ml vody a 200 g mouky. Nechte kvasit. Omlazujte ještě 2x, vždy po dni. Kvásek lze uchovávat při pokojové teplotě, budete-li ho pravidelně ‚krmit‘ vodou a moukou. V chladničce ve sklenici s položeným, ne však zašroubovaným víčkem vydrží i déle než 14 dnů. Pokud kvásek necháte v chladničce déle než 2 týdny, raději ho vyndejte 1–2 dny před použitím a znovu ,krmte‘.
    Dobry den,chcela som sa opytat,ten kvasok potom skladujete v chladnicke a dokrmujete,vsak? paci sa mi tento zrozumitelny postup s prevarenou vodou.Skusim aj tento.Ja ho vzdy vyberiem z chladnicky,odoberiem,dokrmim,necham nabublat a peciem.To iste spravim aj s kvaskom ktory vratim do chladnicky vo flasi.Mate iny postup? Ak ano,rada si necham poradit.Dakujem.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00