Jak na věc


žitný kvásek recept

Co je dobré vědět, než se pustíte do kvasu

    Dobrý den, moc děkuji za tento super návod :-) Kvásek se povedl na jedničku, akorát jsem dávala více vody než máte vy v návodu. Jen se musím přiznat, že tohle už byl můj druhý (ten minulý mi umřel po třech letech mojí chybou). I chleba kynul jak o závod :-) Takže ještě jednou díky :-)
    Tak z kvásku asi nic nebude:-( Barva, vůně a chuť dobrá (aspoň myslím), ale neroste. Sem tam se objeví nějaká bublinka, která za chvíli splaskne, jinak nic...
    Prosím o radu. Dnes už mám kvásek založený 4. den, ale nejvíc se mi bouřil 2. a 3. den, nyní spíše zaostává a bublinek v něm nění mnoho, ačkoliv tedy voní hezky. Sklenici už mám skoro plnou.Mám ho již strčit do lednice a pokusit se o pečení chleba nebo přikromovat v malém množství?
    Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. „O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to nejlepší pečivo na světě.


Losos v papilotě s koprovým dresinkem

    ✷ Kvásek lze připravit i z (polo)hrubé celozrnné žitné mouky. Počítejte ale s tím, že to bude mít vliv na výsledné pečivo – střídka nebude tak hladká.✷ Vodu pro kvásek i do těsta používejte pramenitou (raději i kupovanou), kojeneckou či neperlivou slabě mineralizovanou minerální, než aby byla chlorovaná. S tou se sice dá vyvést kvásek také, ale podle mého laického pozorování se pak překvapivě rychle kazí. Chlor nejspíš nepříznivě ovlivňuje poměr mikroorganismů v kvásku. Kvásku i těstu ,chutná‘ také magnesia.✷ Jak trefně poznamenala kolegyně Katka Švejdová, kvásek je jako tamagoči. Je třeba ho pravidelně krmit a uchovávat v přikryté, ale ne hermeticky uzavřené nádobě při teplotě zhruba do 20 °C (anebo dát do chladničky, tam vydrží spát i několik týdnů).✷ Delší čas se dá kvásek uchovávat zahuštěný moukou do podoby drobenky a usušený. Před použitím ho včas nařeďte vodou a nakrmte.✷ Kvásek by měl mít konzistenci více či méně řídké kaše; po krmení ho vždy promíchejte.✷ K
    Tak moc děkuji za uklidnění, budu doufat, že se povede, pak chci upéct první chlepa a odjíždíme na týden na dovolenou, takže kvásek poputuje do lednice a až přijedu znovu nakrmím :o) moc mě to pečení láká, ale zatím to je pro mě jedna velká neznámá, mám se co učit a nenudit na mateřský :)
    Neházejte flintu do žita, někdy to kvásku trvá delší dobu, nechte ho venku ještě další dny a každý den přikrmujte moukou a vodou. Pokud aspoň trochu bublá, tak se snad chytne. Stačí přidávat 20 g mouky a 20 g vody.
    Já pořád nějak ne a ne najít odvahu k domácímu kvásku ...ale po tvém článku už to musím minimálně do Vánoc zkusit :))) Moc pěkně nafocené a srozumitelné!!Děkuji za článek


Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

    Dobry den,chcela som sa opytat,ten kvasok potom skladujete v chladnicke a dokrmujete,vsak? paci sa mi tento zrozumitelny postup s prevarenou vodou.Skusim aj tento.Ja ho vzdy vyberiem z chladnicky,odoberiem,dokrmim,necham nabublat a peciem.To iste spravim aj s kvaskom ktory vratim do chladnicky vo flasi.Mate iny postup? Ak ano,rada si necham poradit.Dakujem.
    1 Jablka pokrájejte na kusy, opláchněte, abyste je zbavili případných ,drobků‘ (mohly by na hladině plesnivět), vložte do čisté nádoby, přidejte med a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Pak odměřte 200 ml tekutiny a smíchejte ji s 200 g celozrnné žitné mouky. V teple vzejde zhruba během půl dne.2 Půl kvásku odeberte (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte‘ vmícháním 200 ml vody a 200 g mouky. Nechte kvasit. Omlazujte ještě 2x, vždy po dni. Kvásek lze uchovávat při pokojové teplotě, budete-li ho pravidelně ‚krmit‘ vodou a moukou. V chladničce ve sklenici s položeným, ne však zašroubovaným víčkem vydrží i déle než 14 dnů. Pokud kvásek necháte v chladničce déle než 2 týdny, raději ho vyndejte 1–2 dny před použitím a znovu ,krmte‘.


Tady můžete pravidelně ochutnat naše výrobky

    Ano, skladuji v ledničce, obvykle tak polovinu malé skleničky, 6 hodin před přípravou chleba jej vytáhnu, skleničku otevřu a nechám ji 3 hodiny stát v teple, potom kvásek přikrmím potřebným množstvím vody a mouky a nechám stát opět 3 hodiny v teple a použiji. Zbytek vrátím hned do ledničky.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00