Jak na věc


špagetove vanočni cukroví s obrázky k vytisknutí z

Jak špagetovou dýni upéct a vydlabat

    Většina z nás si pod slovem koláč vybaví koláč sladký. V tomto případě se jedná o dýňový koláč slaný ze špagetové dýně. Špagetová dýně je ta podlouhlá žlutá dýně. Při jejím rozkrojení uvnitř najdete jako u každé jiné semínka. Ty před zpracováním vydlabej a schovej na příští rok, pokud máš zahrádku. Krásně se jim daří i na kompostu.
    Potom už nezbývá nic jiného, než po upečení dýni jíst pěkně z její slupky. Takže minimum použitého nádobí zajištěno a navíc to i hezky vypadá a jídlo se drží dlouho teplé.
    Pečeme zhruba 20 minut, dokud nezačne povrch chytat zlatavou barvu. Těsně před dopečením posypeme parmezánem neno jiným sýrem a necháme zapéct dozlatova.
    Cibulku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Piniové oříšky nasucho opražíme. Petrželku omyjeme, pár snítek odložíme, zbytek posekáme a smícháme s cibulí, piniemi a špagetami. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Vejce rozšleháme s moukou a mlékem a vmícháme do špaget. Necháme 30 minut stát a pak smažíme na oleji z každé strany asi 5 minut 20 placek. Udržujeme je teplé. Oloupanou cibuli a rajčata nakrájíme na osminky, cuketu na kostky. Vše opečeme na olivovém oleji. Osladíme, osolíme a opepříme. Přidáme kečup a vývar a 10 minut dusíme. Vmícháme bylinky. Podáváme s plackami.


NÁHRDELNÍK, NÁRAMEK, NÁUŠNICE, SET BIŽUTERIE, TO VŠE MŮŽETE NALÉZT V TÉTO KATEGORII.

    Tip: když používám plátky rajčat v receptu na zapečení, tak mám ráda pouze plátky bez okrajů. Proto zaoblené koncové části rajčata nakrájím na menší kousky a ponořím je do koláče nebo omelety, aby nebyly vidět.
    Podzim se neúprosně blíží a s ním přicházejí i dýně. Dýně mají v kuchyni velkou škálu využití. Nejraději je používám na dýňový koláč a polévku. Polévku jsme letos už měli a rozhodně nebyla poslední. Tentokrát padla volba na dýňový koláč.
    Špagety z dýně dáme do misky a smícháne společně s vajíčky, solí, pepřem a propasírovaným česnekem. Nadrobno si nakrájíme jarní cibulku, kterou přidáme ke směsi. Pomocí škrabky na sýr nebo klasického stuhadla (zvol hrubší plochu) nastrouháme do směsi parmezán podle chuti.


Sledujte mě na sociálních sítích

    Další variantou je po upečení dýni pomocí vidličky vydlabat a použít „špagety“ jako základ pro špagetová jídla s rajčatovým nebo smetanovým základem. Můžeš taky udělat základ s olivovým olejem jako je aglio olio. Špagetky můžeš použít taky místo nudlí do polévky nebo jako přílohu k masu. Posledně jsem si špagety dala s trhaným hovězím, které jsem měla z hovězího vývaru. Určitě si dokážu představit špagety opražené na pánvičce s další zeleninou, masem nebo sýrem. Taky ji můžeš použít jako já na základ pro koláč.
    Už během pečení můžeš lodičku (rozkrojení dýně na dvě poloviny) využít k naplnění jakýmkoliv masem, zeleninovou směsí, vajíčkem nebo sýrem. Takto bych dýni plnila v polovině času jejícho pečení, což je zhruba po 15 minutách. Celkově dýni peču většinou 30 minut.
    Všechno promícháme a dáme do koláčové formy na pečení. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Rajčata si omyjeme a nakrájíme na plátky, které dáme na povrch koláče.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00