Jak na věc


čočka recept

Lenticchie e salsicce čočka se salsiccí

    Indická čočka, známá jako masoor dal. Vaří se i se slupkou, takže je hůře stravitelná. U nás je nejpoužívanější zejména jako klasika „čočka na kyselo“.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Prodává se již loupaná, a proto je lépe stravitelná než hnědá čočka. Nemusí se také předem namáčet. Hodí se do polévek, salátů, pomazánek či do kari. Má jemnou chuť.
    Čočka je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tato luštěnina se pěstuje se na celém světě včetně střední Evropy. Současným největším pěstitelem i vývozcem je Indie.
    Čočka, stejně jako další luštěniny, obsahuje velké množství rostlinných bílkovin. Ty se díky velkému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají. Zároveň má čočka nízký glykemický index, a zasytí tak na dlouhou dobu. Je vhodná i pro diabetiky a také je ideálním zdrojem bílkovin pro vegetariány.


Novoroční konfitovaný uzený bok s čočkou

    Čočka je na našem území k dostání téměř v každých potravinách. Některé méně běžné druhy jsou pak k dostání ve specializovaných prodejnách. Úplně nejlepší je čočku konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek. Ale čočka se dá také vařit, přidávat do polévky či konzumovat ve formě kaše.
    ČOČKA– latinsky Lens culinaris – anglicky lentil, německy Linse, francouzsky lentille, italsky linticchia – je oblíbená luštěnina a jedna z nejstarších kulturních rostlin.
    Energetická hodnota čočky ve 100 g je 1372 kJ/ 325 kcal. Obsahuje téměř 50 % využitelných sacharidů, téměř 24 % bílkovin, ale téměř nulové procento tuku. Čočka obsahuje vápník, fosfor, železo a také řadu vitamínů, jako A, B, C a E, a rovněž kyselinu listovou.
    Klíčení čočky: čočku na 12 hodin namočíme do vody, propláchneme a položíme na sítko nad nádobku s vodou tak, aby se čočka nedotýkala hladiny, a přikryjeme čočku vlhkou gázou. Během 2-3 dnů je čočka naklíčená a je možné ji přidat do salátu.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00