Jak na věc


červené víno teplota

Pravidlo č. 1: Musí vám to chutnat!

    Fakt, že se červená vína hodí převážně k hlavním jídlům, zejména červeným masům, je známý a není třeba jej opakovat. Naše moravská vína však nejsou uniformní. Každé má svůj přirozený charakter v barvě, vůni i v chuti. Díky tomu se dají s pokrmy kreativně kombinovat rozmanitým způsobem a je na každém, jak a s čím víno spojí. Abyste zbytečně netápali, máme pro vás čtyři základní pravidla a prověřené tipy sommeliéra.
    Tip sommeliéra: Některá starší vína vytvářejí sedlinu. Je proto vhodné před servírováním položit lahev do košíku, aby se při nalévání zabránilo vniknutí sedliny do sklenice. Červené víno můžete na rozdíl od bílého průběžně dolévat do sklenice.
    Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.


4 pravidla pro snoubení a podávání červeného vína s jídlem

    Správná teplota, při které se jednotlivé styly vína podávají je velmi důležitá. Žádný jiný aspekt sommelierské práce nám nemůže náš gastronomický zážitek tak pokazit jako špatně temperované víno. Málo vychlazená bílá vína jsou mdlá a nezajímavá, zatímco červená vína archivních ročníků nemají žádný buket jsou-li podávána studená. Při správné teplotě víno více vynikne a bude vždy lepší.
    Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě. Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína.
     Moselská oblast je jedna z nejseverněji položených vinařských oblastí. I přesto, že zde není tolik tepla a slunce, daří se tu i červeným vínům. Nejznámější odrůdou je červené víno Dornfelder.


prof. MUDr. IvanČapov, CSc., chirurgChirurgickézákroky a hojeníran

    Tip sommeliéra: Chutnalo vám? Pak se podívejte, z jaké trati víno pochází, a dopřejte si z této oblasti i jiné odrůdy nebo vinařství. Jedinečné vlastnosti místního terroir se totiž dokážou vtisknout do všech vín, která odtud pocházejí.
    Mějte tedy na paměti, že v dobách, kdy vznikalo pravidlo o podávání červeného vína při pokojové teplotě, bylo ústřední topení a komfortních 22 °C v jídelně něčím nepředstavitelným. Je-li v místnosti velké teplo, je třeba po nalití do sklenice počítat s oteplením vína. Víno je také náchylné na náhlou změnu teploty a může se změnit jeho chuť.
    Že zátku umí vytáhnout každý? To asi ano, ale rozdrolený korek ve víně pokazí celou lahev. Zátku je dobré vytahovat pozvolna, aby se rychlým pohybem do vína nedostal vzduch, a nevytvořil tak vzduchové bubliny. Pokud přičichnete k zátce a cítíte zdravou vůni, mělo by být vše v pořádku. Plná a hutná červená vína otevřete o něco dříve, než je podáváte, aby se ‚nadechla‘. Nic nezkazíte, když lahev otevřete půl hodiny až hodinu před konzumací.


Červené víno Bona Dea (název podle řecké bohyně zdraví a plodnosti)

    Tip sommeliéra: Chcete, aby si červené dobře sedlo s vybraným pokrmem? Při párování je dobré soustředit se na dominantní chuť v jídle a podle toho vybrat víno. Ke kořeněným pokrmům volte výraznější a aromatičtější odrůdu. Červená vína s vyšší tříslovinou se zase velmi dobře doplňují se sladkými pokrmy. Hutná červená vína výborně doplňují tučná jídla, která neutralizují. Naopak nikdy nekombinujte červená vína a mořské ryby, ty totiž potom budou chutnat hořce.
    Korpulentní červená vína jsou nejlepší podávána chambré tzn. při pokojové teplotě. Tou se samozřejmě nerozumí nezdravě přetopený obývací pokoj na 27°C v panelákovém bytě, ale teplota jaká kdysi bývala v zámeckých komnatách, tedy cca 18°C. Dále je nutné předem vědět jaká vína a v jakém pořadí budou podávána, neboť vhodné teploty by měla dosáhnout pomalu, bez teplotních šoků. Bílé víno nikdy nemrazíme, optimální teploty dosáhneme v nádobě naplněné vodou a ledem. Stejně tak červené víno nikdy neohříváme na radiátoru ústředního topení.
    Díky rozmanitosti českých a moravských červených vín se dá z obyčejného večera před televizí vykouzlit vydařený večer s partnerem či s přáteli. Večer plný dobrého jídla a zajímavého vína, domácího poctivého produktu, který rozhodně stojí za to ochutnat. Nebo ochutnávat?


prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.,internistaVnitřní lékařství

    Lehčí, mladá a polosladká červená vína se servírují při teplotě 11 - 12 °C. Těžší, sladší a zralejší červená vína podáváme při teplotě 12 - 17 °C. Pří nízké teplotě (pod 12 °C) jsou červená vína uzavřená a kyselejší, bez aromatického vjemu. Při teplotě nad 16 °C vyniká u červených vína chuť alkoholu a hořkosti.
    Toto pravidlo je vždy na prvním místě. Je to vaše jídlo, vaše víno, vaše chuť, vaše momentální nálada a žádná poučka na tom nic nezmění. Nebojme se ale zkoušet nové věci a kombinace. To, že nám něco chutná, neznamená, že nám to v jiné kombinaci nemůže přinést ještě lepší zážitek. Nehleďte na poučky a zkuste zkombinovat svou oblíbenou odrůdu s vybraným jídlem. Nedělejte si hlavu z toho, že šlápnete vedle. Co nevyšlo dneska, povede se příště.


Resveratrol a zdravý životní styl

    Jiná teplota je vhodná pro víno bílé, růžové nebo červené, jiná je potřeba pro skladování, jiná zase pro podávání. Pro většinu našich červených vín je před podáváním potřeba víno vychladit na 14–16 °C. Červené víno zchlazené pod 12 °C je ve vůni a chuti zcela uzavřené a nemůže ukázat svůj pravý potenciál. Jen lehčí a mladá červená vína jako například Modrý Portugal, Svatovavřinecké či Frankovka snesou podávání při nižší teplotě. Při teplotách nad 18 °C může u některých našich červených vín vynikat alkohol, jenž následně v kontextu dělá víno méně harmonickým.
    Stejně, jako si vychutnáváme jídlo, vychutnáváme i víno. Červená vína servírujte ve větších kulatějších sklenicích typu bordeaux, které jsou nahoře uzavřenější, aby se mohl dobře rozvinout jejich buket. Díky sklenici tak oceníte nejen chuť, ale také vůni a barvu vína.
    Lehčí, mladá a polosladká červená vína se servírují při teplotě 11 - 12 °C. Těžší, sladší a zralejší červená vína podáváme při teplotě 12 - 17 °C. Pří nízké teplotě (pod 12 °C) jsou červená vína uzavřená a kyselejší, bez aromatického vjemu. Při teplotě nad 16 °C vyniká u červených vína chuť alkoholu a hořkosti.
    Dornfelder červené polosuché Velmi oblíbené polosuché víno , červené víno z moselské oblasti Doporučená teplota ke konzumaci: 8-10°C Trvanlivost. 2-3 roky. Analýza: 12% alkoholu/l, 12 g cukru/l a 6 g kyselinky /l. Víno se prezentuje jako čerstvé...


prof. MUDr. JanDaneš, CSc., mamologRakovina prsu

    Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC.
    Cuvé- Dornfelder & Spätburgunder - suché víno V tomto víně se snoubí kombinace jemného ovocného aroma Dornfelderu a mohutnosti Spätburgunderu. Obsah: 0,75 l 12,5% alkoholu 5 g/l zbytkového cukru 5 g/l kyselinky Hodí se jako doplněk ke zvěřině a jemným sýrům.
    Jestliže správné teploty bílého vína docílíme v kbelíku s vodou a s ledem, proč bychom nemohli použít dřez naplněný teplou, avšak ne horkou vodou ? Někteří autoři též doporučují pár okamžiků v mikrovlnné troubě, ale musím se přiznat, že jsem se k tomuto činu ještě neodvážila.


Doporučená teplota servírování červených vín

    Sekty, Champagne a vína s vysokým zbytkovým cukrem jako jsou bobulové výběry, vína ledová a slámová podáváme velmi dobře vychlazená a to při teplotě 6 - 8°C. Převážná většina bílých vín, vína růžová, italské Lambrusco a Fino Sherry mají být podávána studená, ale ne přechlazená, tedy mezi 9 a 11°C. Lehká červená vína, u kterých převládá ovocitý charakter (typické je víno z oblasti Beaujolais a Loiry, ale i převážná většina červených vín místní provenience) se ocení při teplotě 12-13°C, portské a Madeira o stupínek výše při 14°C.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00